Ödemiş’in Aydın Dağları üzerindeki önemli tarımsal üretim üslerinden olan Bıçakçı Ovacık Yaylası’nda ilk kez Çilek ve Barbunya Festivali heyecanı yaşandı.
Ödemiş’in Aydın Dağları üzerindeki önemli tarımsal üretim üslerinden olan Bıçakçı Ovacık Yaylası’nda ilk kez Çilek ve Barbunya Festivali heyecanı yaşandı. Üst düzey kalitedeki çilek ve barbunyaları yetiştiren üreticilerin ödüllendirildiği festivalde konuşan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, ilçenin ürünlerini tanıtmaya ve üreticiyi desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.
Ödemiş’in Bıçakçı Mahallesi’ndeki Ovacık Yaylası’nda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ödemiş Belediyesi işbirliğiyle ilk kez Çilek ve Barbunya Festivali yapıldı. 14 Ağustos 2022 Pazar günü yapılan festivale İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ve eşi Selma Eriş, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar ve eşi Filiz Yılmazlar, Ödemiş Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ömer Faruk Tutar, Belediye Başkan Yardımcıları, muhtarlar ile çevre il ve ilçelerden çok sayıda konuk katıldı.
Festival etkinlikleri öncesi Başkan Mehmet Eriş ve eşi Selma Eriş, Ödemiş Belediye Bandosu eşliğinde alandaki stantları ziyaret etti.
Saygı Duruşu gerçekleştirilmesi ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan festivalde konuşan Bıçakçı Mahalle Muhtarı Yusuf Erdinç, geçmiş yıllarda barbunya için düzenlenen şenliğin bölgede son yıllarda yaygınlaşan çilek üretimiyle birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ödemiş Belediyesi’nin destekleriyle güçlü bir festivale dönüştüğünü söyledi.
Erdinç, Ödemiş ve Beydağ’ın ortak yaylası konumundaki Ovacık’ta gerçekleştirilen sıcak asfalt kaplama çalışmalarıyla toz sorununa çözüm bulunarak ulaşımın kolaylaştığını belirtti ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş’e destekleri için teşekkür etti.
“Tüm çabamız baş tacımız çiftçimiz için” diyen Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka bir tarım mümkün” anlayışıyla uyumlu şekilde ilçede üretilen tarımsal ürünlerin tanıtımı için festivaller düzenlemeye devam ettiklerini söyledi. Kestane ve patateste ilk kez festival düzenleyip coğrafi işaretli ürünleri öne çıkardıklarını kaydeden Eriş, “Ovamız ve yaylalarımız dünya ölçeğinde eşsiz bir verimliliğe sahip. Ama değerini bilirsek. Nazım, ‘İpek bir halıya benzeyen toprak’ demiş bu güzel topraklarımız için. Güzel halıyı ilmek ilmek işleyen üreticimiz, köylümüz toprağının değerini biliyor. Bıçakçı da bunun en güzel örneklerindendir. Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘Köylü milletin efendisidir’ diyor. Biz de onun bu güzel sözünü yerine getirmek adına başta Tunç Soyer Başkanımız, tarımdan sorumlu arkadaşlarımız ve tüm birimlerimizle birlikte çiftçilerimizin her zaman yanındayız” dedi.
Eriş: “Festivallerle üreticinin sesi olmaya devam edeceğiz”
Bıçakçı Ovacık Yaylası’nda üretilen üst düzey kalitedeki barbunyanın yanı sıra son yıllarda çilek üretiminin de ön plana çıktığını ifade eden Eriş, “Ürün değişikliği yaparak çilekte yeni bir başarı öyküsü yazan Bıçakçılı ve Beydağlı çiftçilerimizi kutluyoruz. Her zaman söylüyoruz, çiftçimizin daha çok kazanması, ürünlerinin değerini bulması, emeklerini korumamız adına burada önemli sıcak asfalt çalışmalarımız oldu İzmir Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte. Kervan Yolu, Cumayanı Yolu’nun da sathi kaplama yapılması ile ürünün tozdan etkilenmesini azaltmış olacağız.
Tüm bu yaptıklarımızla Küçük Menderes havzamızın çiftçilerini desteklemeye devam edeceğiz. Kimileri kızarak söylüyor, ‘Eriş Başkan festivallerle eğlenceden eğlenceye geçiyor’ diyorlar. Bunlara sadece eğlence olarak bakmak doğru değil. Bu festivallerle üreticinin sesi olmaya devam edeceğiz. Bunlara basit, küçük birer eğlence olarak bakarsak üreticinin emeğini yok saymış oluruz. İki hafta sonra da Çamyayla ve Horzum’un fasulyesi, barbunyası ve domatesi ile yine festivalde bir arada olacağız. Başova ve Subatan da dahil. Amaç burada bu güzel topraklarda böyle güzel ürünler yetiştiğini gösterip ürünün daha da değerli olmasını sağlamak” dedi.
Eriş, kimyasal gübrelerin hem gıda güvenliği hem sağlık hem de toprakların zarar görmesi açısından tehlike arz ettiğini belirterek, organik gübre kullanımının yaygınlaşması konusunda üreticilere çağrıda bulundu.
Özuslu: “Köylü doğduğu yerde doymalı”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, köylünün doğduğu yerde doyması için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in öncülüğünde ilerlemeye devam ettiklerini belirterek, “Girdi maliyetleri her gün yükselirken üretmeye çalışan, ürettiğini Türkiye’nin doyması için yurdumuzun her yerine yollamaya çalışan üreticimizin sorunlarına bigâne kalmak en açık ifadeyle vurdumduymazlıktır. İzmir Büyükşehir Belediyesi üreticinin yanında. Başka bir tarım mümkün, başka bir tarım politikası mümkün diyoruz, bir umut var diyoruz. Bıçakçılı üreticimize çok teşekkür etmek istiyorum. Öğrendim ki, Bıçakçı göç vermiyor. ‘Bu köy göç vermiyor’ dediler. Bu söz o kadar kıymetli ki. Üreticinin doğduğu yerde doyduğunun, gençlerin başka bir yere gitmediğinin göstergesidir bu. Bu durum Bıçakçı’dan başlayarak Türkiye’nin mahalle olmuş bütün köylerine yayılmalıdır” dedi.
Ödemiş Yörük Efeler Derneği Onursal Başkanı Seçkin Sezgin, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ve Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar’a festival anısına Yörük Türkmen Poşusu armağan etti. Ödemiş Yörük Efeler Kültür Derneği halkoyunları ekibi de zeybek gösterisi sundu.
En iyi çilek ve barbunya üreticilerine ödül
Festivalde en iyi barbunya ve çilekleri yetiştiren üreticiler de ödüllendirildi. Barbunya yarışmasında Gülşen Candan birinci, Hüseyin Karaman ikinci, Tayfun Candan üçüncü, Özcan Akman dördüncü, Mehmet Kayhan da beşinci oldu.
Çilek yarışmasında Feti Görgeç birinci, Mustafa Aydın ikinci, Mehmet Kandemir üçüncü, Mustafa Becer dördüncü, Hüseyin Karaman beşinci oldu. Dereceye giren üreticilere başarı belgelerinin yanı sıra ilçedeki tarımsal kalkınma kooperatiflerince çeşitli armağanlar verildi.
Ümmü Erbil’den müzik ziyafeti
Büyük ilgi gören festivalde coşku müzik ziyafeti ile doruğa çıktı. Ümmü Erbil, sevilen Türk Halk Müziği parçalarını katılımcılarla birlikte seslendirdi. İzleyicilerin arasında parçalarını seslendiren Erbil, büyük alkış aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği orkestrası da türkülerle festivale renk kattı. Festival hep bir ağızdan İzmir Marşı’nın söylenmesi ile son buldu.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı