kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Yaz Mevsimi Geldi: Dış Kulak Enfeksiyonlarına Dikkat

Kirli deniz ve iyi temizlenmemiş havuz dış kulak enfeksiyonunu tetikliyor… Genellikle deniz ve havuz aktivitelerinin yoğunlukta olduğu yaz aylarında  görülmekle birlikte yılın her mevsiminde görülebilen dış kulak yolu iltihabı,  şiddetli ağrı, kaşıntı, işitmede azalma, kulak akıntısı ve bazen de ateş ile kendini gösterebilmektedir.

Yaz Mevsimi Geldi: Dış Kulak Enfeksiyonlarına Dikkat
27.06.2022 16:00
245
A+
A-

Kirli deniz ve iyi temizlenmemiş havuz dış kulak enfeksiyonunu tetikliyor…

Genellikle deniz ve havuz aktivitelerinin yoğunlukta olduğu yaz aylarında  görülmekle birlikte yılın her mevsiminde görülebilen dış kulak yolu iltihabı,  şiddetli ağrı, kaşıntı, işitmede azalma, kulak akıntısı ve bazen de ateş ile kendini gösterebilmektedir. Erken dönemde tedavi edilmeyen dış kulak iltihabı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

 

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz bölümünden, Doç. Dr. Abdülkadir Özgür yaz mevsimiyle beraber artış gösteren ‘dış kulak iltihabı’ hakkında önemli bilgiler verdi.

 

Kulak kanalı enfeksiyonu genellikle kulak kanalı cildinde meydana gelen ve travma sonrası ortaya çıkan enfeksiyonlardır. Özellikle yaz aylarında deniz ve havuz ile birlikte su ile temas arttığında bu enfeksiyonların sıklığı artmaktadır. Kulak kanalı travmalarının en sık nedeni ise yabancı bir cisimle kulağın kaşınmasıdır. 

 

Kulak Kanalı Enfeksiyonu nasıl ortaya çıkmaktadır?

Kulak kanalı dışardan gördüğümüz kulak deliği ile kulak zarı arasında ve bizim dış kulak yolu alarak adlandırdığımız alandır. Bu kanalın büyük bir kısmı deri ile kaplıdır ve bu deri enfeksiyonlar için bir bariyer oluşturmaktadır.  Kulak kanalı cildinde oluşan herhangi bir hasar bu bölgede enfeksiyon oluşumu için zemin hazırlar. Su ile temas, nemli ortam gibi tetikleyici faktörler ile enfeksiyonun şiddeti, artar.

 

Hastada ne gibi şikayetler olur?

En önemli şikayet kulak ağrısıdır. Bu ağrı çok şiddetlidir ve hastalar için oldukça rahatsız edicidir. Bu ağrı nedeniyle birçok hastamızın tatili kabusa dönüşebilmektedir. Bunun dışında kulak ağrısı, işitme azlığı gibi şikayetlerde olabilmektedir.

 

Bu enfeksiyonlar ilerleyici midir?    

Hastanın bağışıklık sistemi normal ise bu enfeksiyonlar genellikle kulak kanalında sınırlı kalır. Ama şeker hastalığı (Diyabet), kanser tedavisi gibi bağışıklık sistemini zayıflatan ek bir sorun varsa bu enfeksiyonlar kafa kemiklerine ilerleyebilir ve yüz felci, menenjit gibi daha ciddi hasarlar oluşturabilir. 

 

Nasıl korunabiliriz?

Öncelikle kulak kanalımızda enfeksiyon için bir bariyer oluşturan kanal cildini korumamız lazım. Bunun için kulak kanalımızı kaşımak ve temizlemek için herhangi bir yabancı cisim kullanmamalıyız. Buna kulak çubukları ile temizlemekte dahil. Kulak çubukları ucunda pamuk olduğundan masum gibi görünse de kulak kanalında ciddi bir hasarlanmaya neden olabilmektedir. Ayrıca kulak kanalına uygun olmayan kulak tıkaçlarını da kullanmaktan kaçımalıyız. Zaten kişinin kulak zarı sağlam ise kulak tıkacına gerek yoktur. Eğer kulak zarında yırtık varsa nasıl koruyabileceği konusunda mutlaka doktoruna danışmalıdır. Bağışıklık sitemi zayıf olan kişiler (şeker hastası, kanser hastası gibi) ise çok daha dikkatli olmalıdır. Ayrıca sık kulak enfeksiyonu geçiren kişiler tatile çıkmadan önce mutlaka doktoruna muayene olmalı ve önerileri doğrultusunda önlemlerini almalıdırlar.       

 

Kulak zarında delik varsa ne yapılmalıdır?   

Kulak zarında delik var ise kulağın su ile temas etmemesi çok önemlidir. Bunun için de banyo yapmak, yüzme gibi su ile temasın sık olduğu durumlarda mutlaka kulağın tıkanması gerekir. Bunun için silikon tıkaç kullanılabileceği gibi yağlı bir krem ve pamuk ile tıkaç hazırlanabilir. Fakat bu koruma sadece enfeksiyonların tekrarlamaması için geçici bir çözümdür. Kulak zarında delik var ise mutlaka ameliyat ile tamir edilmesi gerekir. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.