Konular
En etkili doğal antibiyotikler sınıfında yer alan besinlerin düzenli olarak tüketilmesi, vücudu hastalık ve enfeksiyonlara karşı korumak için gereklidir. Bu besinler bağışıklık sistemini güçlendirerek sağlık sorunlarına karşı vücudun dirençli hale gelmesine yardımcı olurlar.
Özellikle kış aylarında görülen enfeksiyonlar olmak üzere tüm enfeksiyonların görülme olasılığını düşürücü etkileri vardır.
Doğal antibiyotik özelliğine sahip olan sarımsak, civanperçemi, soğan, tarçın, papatya, aloe vera, kadife çiçeği, çay ağacı yağı, adaçayı ve karanfil gibi besin ve bitkilerin düzenli kullanımı önemlidir. Yaraların hızla iyileşmesini ve enfeksiyonların görülme riskini azaltmaya yardımcı olurlar.
Özellikle karanfil yağı enfeksiyonlarla mücadele için etkilidir. Antimikrobiyal özelliklere sahip olan karanfil yağının cilt yüzeyindeki enfeksiyonların giderilmesinde etkileri bulunuyor. Ayrıca ağız içi ve dişeti iltihaplarına karşı karanfil yağının faydaları oldukça fazladır.
Doğal antibiyotikler arasında en fazla bilineni ve en etkili olanı şimdilik sarımsaktır. Yapılan birçok araştırma olmasına rağmen sarımsaktan daha etkili bir doğal antibiyotik henüz keşfedilmiş değildir.
Bağışıklık sistemini güçlendiren sarımsak güçlü antioksidan özellikleri ile hücre hasarını önlemeye de yardımcı olur. Enfeksiyonların hızla iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Cilt üzerindeki yaraların iyileşmesi ve birçok hastalığın riskini azaltması sarımsağın faydaları arasında sayılmaktadır.
Karaciğer ve safra kesesi üzerinde antibakteriyel özellikler gösteren civanperçemi, yaraların hızlı iyileşmesi ve enfeksiyonların yok edilmesi için faydalıdır. Stres ve gerginliği azaltan bitki, aynı zamanda krampları rahatlatıcı rol oynar.
Uçucu yağlar bakımından zengin olan tarçın, antibakteriyel etkileri ile enfeksiyonlarla mücadele etmenin en iyi yollarından biridir. Soğuk algınlığı ve bronşit gibi problemlerin tedavisinde faydaları bulunuyor.
Sindirim sistemi ve üst solunum yollarında oluşacak enfeksiyonların giderilmesi için tarçının faydaları vardır.
Sakinleştirici etkisi ile dikkat çeken papatya çayı, sindirim sisteminde görülebilecek enfeksiyonlar için faydalıdır. Soğuk algınlığının semptomlarını azaltmak için etkili olan papatya çayı, iltihaplarının önlenmesi ve kanın temizlenmesine yardımcı olur. Anestezik özellikleri nedeniyle ağrıların hafiflemesine de yardımcı olmaktadır.
Daha çok cilt üzerindeki enfeksiyonlarının etkilerini azaltmak için tercih edilir. Aloe vera jelinin cilt sağlığının korunmasında muhteşem faydaları bulunuyor. Güneş yanığının giderilmesinden mantar oluşumunu önlemeye kadar sağlık üzerinde önemli etkileri vardır.
Çeşitli hastalıklarla mücadele etmek için en etkili doğal antibiyotikler arasındadır. Soğanın anti-inflamatuar ve antibakteriyel antiviral özellikleri bulunuyor.
En çok bilineni solunum yolu hastalıkları ve öksürüğe iyi gelen soğan suyudur. Taze kesilmiş bir soğanın cildi nemlendirici ve dezenfekte edici özellikleri de bulunuyor.