İşinizle meşgul olabilirsiniz ve önemli bir yere yetişmek isteyebilirsiniz ya da başka nedenlerle aceleniz olabilir. Öncelikle mesleğimiz ne olursa olsun ev hanımı olsak da her zaman yapacak çok işimiz var. Bu durumlarda hemen hemen hepimiz hızlı yemek yiyoruz ve vakit kaybetmek istemiyoruz. Ancak bu durumu bir alışkanlık haline getirdiğimiz zaman sağlımız için çeşitli sorunların başlamasına da neden olmaktayız. Peki, hızlı yemek yemenin zararları nelerdir?
Obezite veya metabolik sendrom olasılığı hızlı yemek yiyen kişilerde artıracaktır. Sonuç olarak, kalp hastalığı ve diyabet gibi hastalıklara yakalanma riskiniz artacaktır. Ne yazık ki, tüm bu hastalıklar ölüme yol açabilir.
İster geç saatlerde ister erken saatlerde günün hangi saatinde olursa olsun fark etmez, hızlı yemek yediğinizde sindirim sisteminiz buna ayak uyduramaz. Sindirim sisteminizin bu durumla baş edememesi, tokluk uyarısının beyninize geç geldiği anlamına gelir. Bu nedenle tokluk hissi geciktiği için daha fazla yemek yiyerek masadan kalkar hale geleceksiniz.
Yemek yerken bir ısırığın beyne gönderilmeden önce sindirim sisteminden geçmesi ve beynin tokluk sinyali göndermesi ortalama 20 dakika sürer. Bu nedenle yavaş yeme alışkanlığı geliştirirseniz bu süre geçene kadar daha az yiyeceksiniz. Yavaş yemek midenize çalışmaya başlamak için daha fazla zaman verecektir.
Yavaş yavaş, bir seferde en az 20 dakika sürecek şekilde yemek yemek, sindirim sürecinde yiyecekleri zamanında öğütmeye başlamanızı sağlayacaktır. Ayrıca çok hızlı yemek yediğinizde hava da mideye girebilir ve mideye aşırı yük binebilir. Bu, midenizin daha fazla asit üretmesine neden olur, bu da mide ekşimesine veya reflüye neden olabilir ve normalden daha fazla şişkinlik hissetmenize sebebiyet verir.