kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
34,3602
EURO
37,0620
ALTIN
2.969,64
BIST
9.086,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Çok Bulutlu
13°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
15°C
Salı Çok Bulutlu
14°C

KOAH Hastaları Tedavilerine Rağmen Risk Altında

Prof.

KOAH Hastaları Tedavilerine Rağmen Risk Altında
15.11.2022 15:50
200
A+
A-

Prof. Dr. Hakan Günen, Dünya KOAH Günü dolayısıyla ülkemizde görülme sıklığı oldukça fazla olan KOAH’a dikkat çekerek, Türkiye’de gerçekleştirdikleri kapsamlı bir çalışmanın sonuçlarını paylaştı.

 

KOAH (kronik obstrüktif (tıkayıcı) akciğer hastalığı) dünyada en yaygın görülen üçüncü ölüm nedeni olarak dikkat çekiyor. Dünya KOAH Günü kapsamında Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hakan Günen KOAH ile ilgili bilgi vererek, Türkiye’deki hastalarla gerçekleştiren kapsamlı bir çalışmanın sonuçlarını ilk kez açıkladı.

 

KOAH’ın Türkiye’de toplum sağlığı için önemli sorunlar arasında yer aldığına dikkat çeken Prof. Dr. Hakan Günen “Dünyada her 10 yetişkinden 1'i KOAH hastasıdır ve dünya genelinde en yaygın üçüncü ölüm nedenidir. Ülkemizde ise 3-5 milyona yakın KOAH hastası olmasına rağmen sadece 300-500 bini hasta olduğunu bilmektedir. Bu veriler, hastalıkla ilgili bilinçlenmenin ülkemiz için ne kadar önemli olduğuna işaret ediyor. KOAH, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Buna rağmen yaygınlığının bu kadar fazla olmasının sebebi, hem toplumumuzun hastalıkla ilgili yeterli bilgiye sahip olmaması hem de belirtilerin ihmal edilerek hekime başvuruda geç kalınmasıdır. Oysa bu hastalık erken evrede tespit edilir ve en önemli nedeni sayılan sigara kullanımı bırakılırsa hastalığın ilerlemesinin önüne geçilebilir. Bu nedenle belirli süre azalmayan öksürük, nefes darlığı ve sabahları balgam çıkarma gibi temel belirtiler ihmal edilmemeli, mutlaka hekime başvurulmalı” dedi.

 

Her 3 KOAH hastasından biri yüksek alevlenme riski taşıyor

 

Prof. Dr. Hakan Günen’in yönetiminde, Türkiye’de yürütülen bir araştırma KOAH’ın özellikleri, hastaların içinde bulunduğu koşullar hakkında güncel bilgileri içeriyor. Tüm Türkiye genelinde gerçekleştirilen bu bilimsel çalışma KOAH hastalarının içinde bulunduğu zor koşulları ortaya koydu.

 

Hastalığın doğal seyri esnasında, tedavide değişiklik gerektirecek kötüleşme haline alevlenme denir. Artan balgam miktarı, öksürme hissi, nefes darlığı gibi belirtiler alevlenmenin habercisi olabilir. Alevlenmeler, hastane yatışlarına neden olması, hastaların yaşam kalitesini düşürmesi   hatta ölümlere dahi sebep olması nedeniyle KOAH’lılar için tehlike yaratır. Hastaların bu belirtilere karşı dikkatli olması gerekmektedir.

 

Ülkemizde yakın zamanda yapılan araştırmanın en önemli sonucu; her 3 hastadan birinin yüksek alevlenme riski taşımasıdır. Alevlenmeler oldukça sık ve şiddetli olmasına rağmen, 4 KOAH hastasından 3’ü alevlenme geçirdiğinin farkında değildir.

 

Araştırmanın bir diğer sonucuna göre, ülkemizdeki KOAH hastalarının yaklaşık yüzde 80’i gündelik yaşamında semptomlarla mücadele ediyor ve bu çalışmada hastaneye yatışı olan KOAH hastaları en az 12 geceyi hastanede geçirmek zorunda kalıyor.

 

KOAH önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen, ülkemizde gerçekleştirilen bu araştırma hastalığın kontrol altında olmadığını ve hastalığa dair farkındalığın düşük olduğunu göstermiş ve doğru zamanda, doğru tedavi almamış KOAH’ın hastalar ve sağlık sistemi üzerindeki yükünün altını çizmiştir.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.