kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
32,1723
EURO
34,8780
ALTIN
2.246,09
BIST
9.029,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Çarşamba Gök Gürültülü
22°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Çok Bulutlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
21°C

Patlamadaki şiddetli basınç kulak zarını delebilir

Vakit kaybetmeden uzmana başvurulmalı   Patlama yaşandığında yüzümüzün büyük bir hava basıncına maruz kaldığına dikkat çeken Op.

Patlamadaki şiddetli basınç kulak zarını delebilir
15.11.2022 15:50
203
A+
A-

Vakit kaybetmeden uzmana başvurulmalı

 

Patlama yaşandığında yüzümüzün büyük bir hava basıncına maruz kaldığına dikkat çeken Op. Dr. K. Ali Rahimi mesafe ve açıya göre hava basıncının kulak zarına şiddetli şekilde çarpıp delinmesine yol açabildiğini ifade ediyor. Op. Dr. K. Ali Rahimi, iç kulaktaki işitme kaybının günler sonra da çıkabileceği konusunda uyararak patlamaya maruz kalındığında vakit kaybetmeden kulak, burun ve boğaz uzmanına gidilmesini tavsiye ediyor.

 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. K. Ali Rahimi, patlamalarda maruz kalınan aşırı ses ve basıncın yol açtığı işitme kaybı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu ve tavsiyelerini paylaştı.

 

Patlama anında şiddetli basınca maruz kalınıyor

Patlama olduğu zaman yüzümüzün büyük bir hava basıncına maruz kaldığını belirten Op. Dr. K. Ali Rahimi, “Bizim mesafemize ve kafamızın açısına göre bu hava basıncı kulak zarına şiddetli bir şekilde çarpar. Bu çarpma da zarda çok büyük bir harekete neden olur ve kemikçikleri oynatır, iç kulağa ciddi bir basınç uygular. Basıncın etkisi ile kulak zarı delinebilir. Kemikçikler yerinden oynayabilir ve düşebilir veya iç kulağa olan etkisi ile kokleadaki sıvıya ciddi bir basınç nedeni olabilir. Koklea iç kulağın işitsel kısmıdır. Her 3 bölümde de işitme kaybına neden olabilir.” dedi.

 

Etkisi hasara göre geçici ya da kalıcı olabilir!

Patlama anında geçici olarak çok ciddi bir çınlama ve işitme kaybı meydana geldiğini ifade eden Op. Dr. K. Ali Rahimi, “Etkisi 1-2 gün içerisinde geçmekte ancak eğer kulak zarında deliğe neden olmuşsa, kemikçikler yerinden oynamışsa veya kuklea sıvısına basınç yapmışsa tüysü hücrelere zarar verir. Bu şekilde kalıcı bir iletim tipi işitme kaybına yol açar. Bu işitme kaybı çeşitli frekanslarda olabilir. Örneğin 4000Hz de oluşan işitme kaybının kalıcı olacağını söyleyebiliriz.  Bu durum da kalıcı olarak uzun süreli bir çınlamaya da neden olabilir. Tek frekans kaybı ile işitme kaybında ve konuşma kaybında sorun olmaz ama kalıcı çınlama olabilir” diye konuştu.

 

İşitme kaybı günler sonra da ortaya çıkabilir

Patlamaya maruz kalındığında ve sonrasında kulakta sorun hissedilmesi durumunda vakit kaybetmeden kulak burun boğaz uzmanına gidilmesini öneren Op. Dr. K. Ali Rahimi, “Orta kulağın rengine bakmak orta kulak hakkında bilgi verecektir. İç kulaktaki işitme kaybı günler sonra da çıkabilir. Bunun için bir test yapılması sonuçların görülmesi açısından faydalı olacaktır. Daha sonra şikayet devam ederse kontrol gerekebilir.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.