kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
38,6070
EURO
43,8309
ALTIN
4.190,49
BIST
9.151,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Çok Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

Çocuklarda Dil Bağı Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Dil Bağı Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
06.05.2025 19:33
0
A+
A-

Çocuklarda dil bağı nedenleri arasında özellikle çocuğun gebelik sürecinde dil frenolumunun düzgün gelişmemesi ilk sırada yer alır. Bunun dışında farklı basit nedenler olsa da temel neden olarak gelişimdeki bu zayıflık gösterilebilir. Dil bağı herhangi bir hayati tehlikeye ya da gündelik yaşama neden ve engel olmasa da çocuğun beslenmesini, telaffuzunu ve emzirme döneminde sorunsuz emmesini önleyebilir.

 Çocuklarda Dil Bağı Nedir?

Çocuğunun dilinde sıra dışı belirtiler olduğunu gören ebeveynler doğal olarak endişeye kapılıyor. Ancak yukarıda da bahsedildiği gibi bu çocukta basit hareket kısıtlılığına neden olsa da hayati tehlike oluşturan bir durum değildir. Ancak dil bağının çok ileri seviyede olmazsa yemek yemeye ve konuşmada önemli zorluklar çekmesine neden olabilir.

Diğer adıyla ankilglossi hamilelik sırasında bebeğin dil frenumunun tam olarak ve düzgün şekilde gelişmemiş olmasına bağlı olarak görülen anormalliklerden biridir. Dil frenulumunun ağız tabanına yapışık veya kısa olması çocuğun dil hareketini kısıtlayan bir durumdur, diyerek çocuklarda dil bağı nedir? Sorusuna cevap verebiliriz.

Çocuklarda Dil Bağı Nedenleri Nelerdir?

Tıbbi olarak çocuklarda dil bağı nedenleri kesin olarak belirlenmiş değildir. Ancak bugüne kadar yapılan güvenilir bilimsel çalışmalar bazı faktörlerin dil bağına neden olabileceğini göstermektedir. Aşağıda bu nedenlerin yanı sıra dil bağına sebep olabilecek risk faktörleri de yer almaktadır;

  • Bazı bilimsel çalışmalarda dil bağının genetik olabileceğine dair kanıtlara rastlanmıştır. Aile geçmişinde dil bağı bulunan bireylerin olması diğer bireylerde de bunun görülebilme ihtimalini artırmaktadır.
  • Embriyo gelişiminin sağlanması için yaşanan süreçte meydana gelen bazı doku bozukluklarının çocuklarda dil bağı nedenleri arasında olabileceği tahmin edilmektedir.
  • Anne adayının hamilelikte zararlı alışkanlıklardan vazgeçmemiş olması veya gebelikten önce zararlı alışkanlıklara sahip olması dil bağı için bir risk faktörüdür. Bu sadece dil bağı için değil olabilecek tüm doğum kusurları için de risk oluşturmaktadır.

Çocuklarda Dil Bağı Belirtileri Nelerdir?

Dilin ağız tabanına yapışmış olması en önemli belirtidir. Ancak bazı vakalarda bu doğrudan görülemeyebilir. Bu durumlarda ise aşağıdaki belirtileri dikkate almak gerekir;

  • Emzirme esnasında dil bağı bulunan bebeklerin meme ucunu kavrama yetenekleri oldukça sınırlıdır. Dillerini esnek bir şekilde hareket ettiremedikleri için bebeğin annesini doğru bir şekilde emmesi mümkün olmayabilir.
  • Dilin dudakların ötesine çıkarılamaması dil bağı belirtilerinden biridir. Bazı vakalarda bebek dilini damağına dokunacak şekilde kaldıramayabilir. Bu da çocuklar da dil bağanın ayrı bir belirtisi olarak öne çıkıyor.
  • Çocuğun büyüdükçe peltek konuşmaya başlaması ve özellikle de bazı harfleri telaffuz etmede zorluk çekmesi bir başka belirtidir.
  • Yukarıdaki belirtilere ek olarak çocuğun diş düzeni farklı olabilir. Özellikle alt kesici dişlerin eğik ve açık olması bunlardan biridir. Katı gıdaya geçiş yapan çocuklarda yukarıdaki belirtilerle birlikte yeme ve çiğneme zorluğunun artması dil bağını işaret ediyor olabilir.

Çocuklarda Dil Bağı Tedavisi

Lingual frenulum cerrahi yöntemi çocuklarda dil bağı tedavisinde en yaygın olarak kullanılan yöntemdir. Bu yöntem son derece basit olmakla birlikte doğru zamanda yapılması halinde etkili sonuçlar vermektedir.

3 aylıktan daha küçük çocuklarda lokal anestezi yapıldıktan sonra doktorlar lingual frenulumu kesmek için bir makas ya da elektrikli bir bıçak kullanırlar. Çok uzun bir süre geçmesine gerek kalmadan bebek emzirilebilir.

Dil bağı cerrahisi yapılacak çocuğun daha büyük olması durumunda ise işlem genel anestezi altında yapılması düşünülebilir. Çocuğun yaşına göre yapılacak bu müdahalede yaranın iyileşmesi 2 haftayı bulabilmektedir.

Hafif vakalarda ise dil bağının kendiliğinden iyileşme ihtimali bulunmaktadır. Bu durumda acil bir müdahale olmadığı için problemin belirli aralıklarla gözlenmesi yeterli görülmektedir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.