kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
35,6369
EURO
37,1511
ALTIN
3.146,77
BIST
9.999,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
12°C
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Yağmurlu
12°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Pazar Az Bulutlu
12°C

Bebekler Ne Zaman Emekler, Erken Emeklemesi için İşe Yarar Yöntemler

Bebekler Ne Zaman Emekler, Erken Emeklemesi için İşe Yarar Yöntemler
18.01.2025 22:18 | Son Güncellenme: 22.01.2025 04:30
66
A+
A-

Bebekler ne zaman emekler? sorusuna cevap arayan ebeveynler için hazırladığımız bu makale de bebeklerin sürünme süreçleri hakkında farklı birçok bilgiye yer verdik. Bebeklerin emeklemesi ebeveynler için heyecan ve mutluluk verici bir an iken, bebeğin gelişimini en iyi şekilde devam ettirebilmesi için de en önemli evrelerden biridir.

Bebeklerin zihinsel ve fiziksel gelişimi için önemli olan bu süreçte ortam güvenliğinin önemi de unutulmamalıdır. Şayet bebeğinizin geç emeklediğinden şüphe duyuyorsanız, bu yazıda konu hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bebekler Ne Zaman Emeklemeye Başlar, Kaç Aylıkken Emekler?

Bebeklerin emekleme sürecinin başlangıcı için net bir ayları yoktur. Bu nedenle geç emekleme hemen endişe duyacağınız bir durum değildir. Ancak bebeklerin emeklemeye başlamaları 6 ile 10 ay arasında değişiklik gösterebilir. Diğer yandan genel kanı 8. Aydan itibaren tam olarak emeklemeye başladıkları yönündedir. Ancak bu zamanın biraz aşılmış olması halinde herhangi fiziksel bir gerilik olduğunu düşünmekte son derece yanlıştır.

Her bebek dünyaya geldiğinde farklı fiziksel güçlere sahip olurlar. Doğduktan sonraki süreçte de gelişimleri yine farklı şekillerde olabilir. Bebeğin doğduktan sonraki hareketliliği eklem ve kaslarının güçlenmesi için önemlidir.

Özellikle az hareket eden bebeklerin kas gelişimleri ve motor becerilerinin gecikmesi biraz daha normal karşılanabilir. Bu yüzden bebeğinizin daha erken emeklemesini sağlamak istiyorsanız, onu buna teşvik edecek yöntemler deneyebilirsiniz.

Özellikle 12-13 aylıkken bebeğiniz henüz emeklemiyorsa her türlü ihtimali dikkate alarak doktor kontrolüne gitmeniz faydalı olabilir. En azından doktorunuzdan daha net bilgiler alarak buna göre bir yol çizmek en sağlıklı olanıdır. Ancak her şeyden önce bebeğinizi emeklemeye teşvik ederken mutlaka güvenli ve stressiz bir ortam hazırlamak önemlidir.

Bebeğinizin daha rahat hareket etmeye başladığı bu süreçte ortamın güvenli olması büyük önem taşır. Bu süreçte sizde onun kas gelişimine katkıda bulunmak ve süreci hızlandırmak için çeşitli çalışmalar yapabilirsiniz. Çünkü bebeğiniz bu süreçte çevresine karşı daha fazla meraklı olacak ve ortamı keşfetmek isteyecektir. Gelin bebeklerin emekleme süreciyle ilgili diğer merak edilenlere de biraz göz atalım…

Bebekler ne zaman sürünmeye başlar?

Bebekler ne zaman emeklemeye başlar?

Bir Bebeğin Erken Emeklemesi İçin Ne Yapmalı? Emekleme Egzersizleri

Bebeğinizin erken emeklemesi için ebeveynler olarak sizlerin de bu heyecanlı sürece katkılarınız elbette olabilir. Onu erken emeklemeye teşvik edecek aktiviteler ile dikkatini çekebilirsiniz. Hatta zarar görme riski olmayacak basit egzersizler ile fiziken güçlenmesini de sağlayabilirsiniz. Çeşitli oyunlar bebeğin erken emeklemesini sağlamaya yardımcı olur. İşte erken emeklemeye yardımcı olabilecek faktörler…

Karın Üstü Egzersizleri

Bu tam manasıyla bir egzersiz olmamakla birlikte bebeğinizin kol, sırt ve boyun kısımlarının güçlenmesini sağlar. Bunun için sizin kontrolünüzdeyken bebeğinizi her gün kısa bir süre karın üzerine yatmasını sağlayabilirsiniz. Bu esnada aşağıda da biraz değineceğimiz üzere onun merakını uyandıracak şeyleri önüne koymanız, bu sürecin hızlanmasına oldukça fayda sağlayabilir. Bebeklerin emeklemesi için karın üstü egzersizler oldukça önemlidir.

Oyuncaklar Kullanın

Özellikle ses çıkaran ve ışık saçan şeyler bebeklerin dikkatini fazlasıyla çeker. Bu yüzden ışıklı ve ses çıkaran oyuncakları bebeğinizin eğilince ulaşabileceğinden biraz daha uzağa koyarak dikkatini çekin. Yani ortalama yarım metre ilerisine böyle bir oyuncak koymanız, onun merakını uyandırarak hareket etmesini sağlar. Bu onu hem motive edecek hem de hareket etmesini sağlayarak fiziksel olarak güçlendirecektir.

Bu tip birden fazla oyuncağı onun çevresine dağıtarak merakını iyice uyandırabilirsiniz. En azından emekleyip ulaşamasa bile bunun için bir çaba göstermeye başlar. Ulaşmak için daha fazla uğraştığında ise hareket eden eklem ve kasları daha fazla kuvvetlenir. Sonuç olarak da bebeğiniz daha erken emeklemek için fiziken kendini hazır hisseder.

Desteğiniz Her Zaman Gerekiyor

Sizi evde kahkahalara boğacak ve oldukça eğlendirecek bu süreçte onu asla desteksiz bırakmayın. Farklı pozisyonlara geçmesini sağlamak amacıyla ona yardımcı olabilirsiniz. Bu sayede farklı pozisyonlara geçmek için kendince yeni deneyimler kazanmasını sağlarsınız. Bu da farklı zamanlarda hedefine ulaşabilme gayretini iyice artıracaktır. Sonuç olarak güçlenen kaslar yine onun emekleme sürecine hazırlanmasını sağlar. Sizin desteğiniz bebeğin erken emeklemeye başlaması için son derece önemli ve faydalıdır.

Ödüllendirmeye Çalışın

Bebekler için fiziki şeyler doğrudan ödül sayılmayabilir. Ama emeklemek için gayret gösterdiği ve yeni şeyler başardığı zaman ona farklı oyuncaklar verebilirsiniz. Hatta onun eğlence olduğunu anlamasına yardımcı olacak komik sözler veya hareketler yapabilirsiniz. Böylelikle sizden o ödülü alabilmek için aynı şeyleri daha hızlı tekrar etmeye başlayacaktır.

Ayna Egzersizleri

Bebeğinizde yine merak uyandırarak hareket etmesini sağlayacak eğlenceli ve basit egzersizlerden biridir. Böylelikle bebeğinizin kas ve eklemlerinin güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Duvara yaslayacağınız aynanın karşısına yarım metre uzağa bebeğinizi de koyun. Bebeğinizin aynada kendini görmesini sağlayın.

Kendinin yansıması onun merakını artıracak ve dolayısıyla da daha fazla hareket etmeye başlayacaktır. Hatta aynaya doğru sürünme çabasında olacağından, sürünmesi için teşvik edici egzersizlerden biridir. Ayna egzersizleri bebeklerin erken emeklemesini sağlamak için etkili yöntemlerden biridir.

Güvenliğini İhmal Etmeyin

Yavrunuz emeklemeye yakınsa güvenliğine daha fazla dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle çevre güvenliğini almanız son derece önemlidir. Ayna egzersizleri esnasında onu yalnız bırakmayın veya aynayı güvenli bir yere alın. Bunun dışında çevresinde tehlikeli olabilecek şeyleri mutlaka kaldırın. Dolaplar, kırılabilecek eşyalar, elektrikli aletler, kesici ve delici aletler gibi zarar verebilecek her şeye karşı güvenliği aldığınızdan emin olmanız önemlidir.

10 Aylık Bebeğin Emeklememesi Normal mi, En Geç Ne Zaman Emekler?

Bebeğiniz 10 aylık olmuş ve hala emeklemiyorsa bu durum karşısında paniğe kapılmayın. Bazı bebekler motor becerilerini geç karşılarlar. Ayrıca kas ve iskelet sistemlerinin gelişimi her bebekte farklılık gösterir. Bunun nedeni ise beslenme alışkanlıklarının farklı olması, alınan besinlerin her bebekte farklı etki göstermesi ve bebeğin normal hareketliliği gibi şeylerdir.

Dolayısıyla besinlerin daha fazla yaradığı veya fiziksel hareketliliği fazla olan bebeklerin kasları ve kemikleri daha güçlü olur. Bu da onların aldıkları güç ile daha erken emeklemelerine neden olabilir. Dolayısıyla 10 hatta 12 aylık bebeklerin emeklememesi bir anda paniğe kapılmayı gerektirecek bir durum değildir. Ancak her ihtimali değerlendirmek için 10 aylıkken emeklemeyen bebekler için bir doktor kontrolü içinizi rahatlatmak için faydalı olacaktır.

Down Sendromlu Bebekler Ne Zaman Emekler?

Down sendromlu bebeklerin emeklemesi için ihtiyaç duyulan sürede ortalama 8 aydır. Fakat özel bir bebeğe sahipseniz daha geç emekleme ihtimalinin diğer bebeklere göre biraz daha yüksek olma ihtimali unutulmamadır. Yine aynı şekilde konuşma ve yürüme gibi diğer becerileri kazanmaları da diğer bebeklere nazaran birkaç ay daha geç olabilir. Bu nedenlerle 10 ve hatta 12-13 aylık down sendromlu bebeğinizin emeklememesi sizde panik yaratmasın.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.