Konular
İnsan vücudu çeşitli nedenlerle kaşınabilir. Kaşıntıların neden kaynakladığı ise pek bilinmiyor. Şiddetli kaşıntı yaşandığında, insanların yaşam kalitesi büyük ölçüde düşüyor. Özellikle kadınların en sık karşılaştığı durumlardan bir tanesi de göğüs kaşıntısıdır. Peki, göğüste kaşıntı neden olur? Göğüs kaşıntısı nasıl geçer?
Kaşıntı ve kızarıklık, inflamatuar meme kanseri adı verilen nadir bir meme kanseri türünün erken belirtileri olabilir. Göğüsler genellikle kırmızı, şiş ve sıcak hale gelir ve cilt portakal kabuğu gibi çukurlu görünebilir. Kaşıntının yanı sıra bunları da fark ederseniz doktorunuza danışınız.
Cildinizin herhangi bir parçası gibi, göğüsleriniz de alerjik reaksiyonlardan etkilenebilir. Örneğin, yeni bir deterjana geçerseniz, göğsünüzde kaşıntılı bir kızarıklığa neden olabilir. Altta yatan alerjiyi bir antihistamin ile tedavi etmek genellikle bir uzmana danıştıktan sonra kaşıntıyı gidermek için yeterlidir.
Yüksek tansiyon ilaçları, antidepresanlar, ağrı kesiciler ve hatta östrojen gibi birçok yaygın ilaç göğüslerde kaşıntıya neden olabilir. Kullandığınız ilacı bırakmak veya değiştirmek gibi bir durumunuz yoksa, doktorunuza başvurabilirsiniz.
Ergenlik veya hamilelik sırasında, memenin derisi kaşıntıya neden olacak kadar gerilebilir. Kaşıntıyı hafifletmek için nemlendiriciler, organik kremler ve jeller kullanabilir. Ayrıca, ter kaşıntıyı artırabileceğinden, egzersiz yaptıktan sonra duş aldığınızdan ve kuruladığınızdan emin olun.
Cildiniz doğal olarak kuru olabilir, ancak yakın zamanda yeni bir cilt bakım ürünü ya da cilt bakım rutininizi değiştirdiyseniz kaşıntı olabilir.
Tiroidi olan kadınlar hassas cilde daha yatkındır ve daha önce de belirttiğimiz gibi kuru cilt genellikle kaşınır. Çözüm, tiroid tedavisini doktorunuzla görüşmektir, ancak cildinizi nemli tutmak önemlidir.
Çoğu kadın enfeksiyonlarını vajina ile ilişkilendirir. Ancak göğüslerde de enfeksiyon gelişebilir. Tedavi için bir uzmana danışmalısınız.
Sütyen dahil her türlü kirli giysi, cildi tahriş edebilen ve enfekte edebilen bakteriler içerir. Göğüsler özellikle ter toplamaya eğilimlidir. Normal sutyenler haftada bir, spor sutyenleri ise her antrenmandan sonra yıkanmalıdır. Sütyeninizi sık sık yıkasanız bile cildiniz sütyen kumaşına tepki verebilir. Sentetik lifler, polyester ve lateks gibi kumaşlar kaşınmanın en büyük nedenidir. Bunun yerine pamuk gibi doğal malzemeleri tercih edebilirsiniz.
Göğüslerinizin çevresinde (hatta cildinizin diğer kısımlarında) kaşıntılı kırmızı bir döküntü varsa, egzamanız olabilir.
Öncelikle meme kaşıntısının nedeni belirlenmelidir. Bunun için bir doktora görünüp muayene olmak gerekir. Kaşıntıyı önlemenin birçok yolu vardır. Bu yöntemler kullanılarak kaşıntı azaltılabilir ve ortadan kaldırılabilir. Kuru ve kaşıntılı cilde sahip kişiler aşağıdaki yöntemleri uygulayabilir;