Konular
Hamilelik son adet tarihinden itibaren 40 hafta süren dönemi kapsamaktadır. Hamilelikte, anne adaylarının vücudunda farklı belirtiler oluşur. Bu belirtiler kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte, çoğu anne adayındaki belirtiler benzer olabilir. Hamileliğin erken belirtileri, anne ve baba adayları tarafından oldukça merak edilen konulardan bir tanesidir.
Hamileliğin erken belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösteren bir durumdur. Bazı kadınlarda bu belirtiler, döllenmenin oluştuğu günden itibaren ortaya çıkar. Fakat bazı kadınlarda hamilelik belirtileri ikinci aydan sonra görülebilir. Hatta bazı anne adayları hamile olduklarını çok geç fark edebilir.
Erken hamilelik belirtileri adet olmanın gecikmesiyle ortaya çıkar. Adet ağrıları gibi kasık bölgesinde şişkinlik ve rahatsızlık olabilir. Erken hamilelik belirtilerinden bir tanesi, bulantıdır. Bulantıyla beraber baş dönmesi yaşayan anne adayları oldukça fazladır. Hamileliğin ilk zamanlarına; mide nöbetleri, kusma ve kramplarla gerçekleşebilir. Hamileliğin erken belirtilerinden biri olan sık sık idrara çıkma isteği, pek çok anne adayında görülen bir durumdur. Hormonlar, kan akışını hızlandırdığı için böbreklerin çalışması da hızlanacaktır. Gün içinde idrara çıkma isteği artarak yoğunlaşabilir. Bir zaman sonra normale dönen sürekli idrara çıkma isteği, hamileliğin son zamanlarında tekrar ortaya çıkar. Bu zamanlarda bol bol sıvı tüketilmelidir. Hamilelik hormonlarının bünyede toplanması ile beraber ağlama nöbetleri, duygusal değişimler yaşanabilir. Hormonların daha çok çalışması ile beraber, anne adaylarında bazı duygu-durum değişimlerinin yaşanması gayet normaldir. Erken hamilelik belirtileri 12’inci haftadan sonra genellikle kaybolur.
Hamileliğin en erken belirtisi adet gecikmesidir. Kesin olmamakla birlikte, adet gecikmesini takip eden zamanda önce kanda sonra idrarda hamilelik testi pozitif çıkabilir.
Spermle yumurtanın döllenip embriyoyu oluşturmasıyla hamilelik belirtileri başlar. Bu döneme “implantasyon penceresi” denir. Bu dönem beklenen adet tarihinden bir hafta öncesine denk gelir. Bu dönemde hafif kanlı lekelenmeler ve vajinal akıntı gerçekleşir.
Erken gebelikte spermin rahme tutunması sırasında hormonal değişimler yaşanır. Adet ağrısına benzeyen kasık ağrıları erken hamilelik döneminde oldukça normal bir durumdur.
Hızla artan hamilelik hormonu HCG ve progesteron hormonunun etkileri ile vücut su tutar. Bundan dolayı özellikle karın bölgesinde ve tüm vücutta ödem ve şişkinlik görülebilir.
Hormonal uyarı neticesinde, göğüslerde dolgunlaşmalar meydana gelir. Dokununca ağrı olması, üzerine yatamama ve göğüslerde hassasiyet erken hamilelik döneminde en çok yaşanan şikayetlerdendir.
Hamileliğin ilk üç ayında artış gösteren progesteron hormonu anne adaylarında pek çok etki gösterir. Bu etkilerden çoğunlukla görülenleri; halsizlik, uyku hali ve yorgunluktur.
Kadınlarda yumurtlama döneminde, hormonların etkisiyle vücut ısısı 1 dereceye kadar yükselir. Hamileliğin oluşmasıyla bu etki devam edecektir. Su sebeple terleme ve sıcak basmaları hamilelik belirtileri arasındadır.