Konular
Bir kez çocuk sahibi olan kadınlar ikinci çocuk istedikleri zaman bu konuda sıkıntı yaşayacaklarını pek düşünmezler. Fakat ikinci bir çocuk sahibi olamayabilirsiniz. Çünkü pek çok kadın ikincil kısırlık teşhisi ile sarsılmakta ve bu durum ile mücadele etmektedir. Peki, kadınlarda ikincil kısırlığın sebepleri nelerdir? İkincil kısırlığa neden olan etkenler nelerdir? Bütün soruların cevabı yazımız da yer alıyor.
İkinci, üçüncü veya dördüncü gebeliği deneyen kadınlar, ilk kez gebe kalan kadınlardan doğal olarak daha yaşlıdır, bu da yaşa bağlı sorunlar yaşama olasılıklarının daha yüksek olduğu anlamına gelir. Doğaya meydan okuyamayız. 46 yaşındaki bir kadının üreme yaşamının, sonunda olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden bebek sahibi olmak için fazla beklemeyin.
Kilo alımını ikincil kısırlıkla doğrudan ilişkilendiren hiçbir çalışma olmamasına rağmen, sonuçlar daha fazla vücut yağının ikincil kısırlık olasılığını artırabileceğini göstermektedir.
Örneğin, son araştırmalar obez veya aşırı kilolu olarak sınıflandırılan kadınların, yumurtlama düzenlerini ve adet döngülerini bozan ve kısırlık oranlarını artıran hormonal değişiklikler yaşadığını bulmuştur.
Üreme organlarındaki veya üzerindeki yapışıklıklar veya yara izleri hamileliği zorlaştırabilir. Bu yara izleri veya yapışıklıklar, örneğin dış gebelik veya sonraki ameliyatın bir komplikasyonu gibi fallop tüplerinden birini veya her ikisini de tıkarsa, tıkanıklık spermin yumurtayı döllemek için fallop tüplerine girmesini engelleyebilir.
Bazı kadınlar için, bu gibi yapışıklıkları gidermek, için ameliyat olmak hamile kalmalarına yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bu tür yaralanmaları veya iç izleri olan kadınların doğrudan IVF’ye (tüp bebek yöntemi) gitmesi en iyisidir. Çünkü bu yöntem, döllenmiş yumurtayı tbir tüp vasıtasıyla doğrudan rahim içine yerleştirir.
Diğer Sağlık Sorunları