kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
34,6848
EURO
36,8044
ALTIN
2.933,88
BIST
9.935,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
16°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
15°C
Pazar Parçalı Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
17°C

Karın Şişkinliğine Ne İyi Gelir?

Karın Şişkinliğine Ne İyi Gelir?
05.01.2022 07:00 | Son Güncellenme: 04.01.2022 18:14
1.093
A+
A-

Şişkinlik sorunu özellikle kadınlarda yaşam kalitesini düşüren önemli bir sorundur. Mide ve bağırsaklarda günlük süreçte bir miktar gaz oluşumu normal sayılır ve sağlıklıdır. Bununla birlikte, uzun süreli şişkinlik ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Peki, şişkinlik nedenleri nelerdir ve karın şişkinliğine ne iyi gelir?

Dünya nüfusunun büyük bir bölümünü etkileyen gaz ve şişkinlik probleminin birçok farklı nedeni olabilir. Vücuttaki faydalı bağırsak ve mide bakterileri her zaman belirli bir miktarda gaz üretir. Normal bir döngü içerisinde üretilen bu gaz miktarı ne sağlığı olumsuz etkiler ne de insanları rahatsız eder. Ancak vücuttaki gaz miktarı arttığında ve vücudun bu gazları dışarı atması zorlaştığında, sindirim sisteminde oluşan fazla hava organ duvarlarında gerginliğe neden olabilir.

Sindirim sistemi organlarının (mide ve bağırsaklar gibi) bu duvar gerilimi, sinir uçlarını uyararak nefes darlığına, kalp çarpıntısına, kontrol edilemeyen gaza, sık hıçkırıklara, düzensiz idrara çıkma, karın ağrısı ve şişkinliğe neden olabilir ve karında patlayacak hissi doğuran bir şişkinliğe neden olabilir.

Karın Şişkinliği Neden Olur?

Sindirim sistemi hastalıkları: Günlük yaşamı olumsuz etkileyen karın şişkinliği ve gazın en büyük nedenlerinden biri kişinin yaşadığı sindirim sistemi hastalıklarıdır. Çölyak hastalığı, irritabl bağırsak sendromu, ülserler, gastrit, hazımsızlık, kabızlık, mide ve bağırsak kanseri, safra kesesi hastalığı, mide fıtığı ve diğer hastalıklar gastrointestinal gaza ve karın şişliğine neden olur.

Ödem: Vücutta aşırı sıvı birikmesine bağlı olarak rahatsız eden şişkinlik problemi yaşanabilir. Yüksek sodyum alımı, hareketsiz oturma ve yetersiz potasyum alımı şişkinliğe neden olabilen ödeme neden olabilir.

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları: Yüksek karbonhidratlı gıdaların aşırı tüketimi karında şişkinliğe neden olabilen en büyük etkenler arasında yer alır. Düşük lifli gıdalar daha az bağırsak çalışmasına neden olabilir. Çok hızlı yemek yemek aynı zamanda çok fazla havanın yutulmasına neden olabilir ve bu da mide ve bağırsaklarda gaza neden olarak şişkinliği tetikler.

Gıda alerjileri: Bazı kişilerin mide ve bağırsak florası belirli gıdalara karşı hassastır ve bu yiyecekler tüketildiğinde alerjik reaksiyonlar gösterir. Süt, şeker, yumurta, soya fasulyesi, glüten, buğday, mısır gibi besinleri tükettikleri zaman hazımsızlık ve dolayısıyla şişkinlik yaşarlar. Ayrıca fasulye, lahana, brokoli ve brokoli gibi gaz yapan besinlerin tüketimi de şişkinlik nedenleri arasında en sık karşılaşılanlardandır.

Stres: Stresin sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkisi vardır. Yemek borusu, mide ve bağırsakların düzenini bozabilir.

Karın Şişkinliğine Ne İyi Gelir?

Karın Şişkinliğine Ne İyi Gelir?

Karın Şişkinliğine Ne İyi Gelir?

Midede oluşan gazın etkisiyle karında şişkinlik oluşur. Sıkışmış durumdaki gaz ayrıca mide duvarındaki sinir uçlarını uyararak mide ağrısına neden olabilir.  Midede gaz oluşumunu ve karındaki şişkinliği engellemenin ve karın şişliğinin önüne geçmenin en etkili yollarından biri özellikle yemek sırasında yutulan hava miktarını en aza indirmektir. Hava yutmamayı başarmak için yemeklerinizi yavaş yemeniz ve yiyecekleri iyice çiğnemeniz önerilir. Ayrıca yemek sırasında konuşmak hava yutmayı artıracağından yemek sırasında konuşmamaya çalışmak önemlidir.

Mide ağrısının en büyük nedenlerinden biri strestir. İş hayatı ya da özel hayatında büyük stres altında olan kişilerde yaşam kalitesini düşüren rahatsızlıklardan gastrit, ülser ve kramp riski daha yüksektir. Mümkün olduğunca stresli ortamlardan uzak durmak ve yaşanılan stresle baş edemiyorsanız profesyonel destek almak rahatlamayla doğru orantılı olarak mide ağrısına iyi gelir.

Şişkinliğin Tedavisi

Diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi karın şişliğinin ve bağırsak gazlarının tedavisi nedene göre yapılır. Şişme ile ilgili olası sorunları tespit etmek için endoskopi ve kolonoskopi gibi tanı yöntemleri kullanılabilir. Doktor gerekli gördüğünde nedene göre ilaç uygulanabilir.

Probiyotikler sindirim sisteminin düzene girmesi ve şişkinliği önlemek adına tavsiye edilir. Genel olarak konuşursak, gaz ve şişkinliği tedavi ederken yaşam tarzınızı değiştirmek en iyisidir. 3 ana öğün ve 3 ara öğünden oluşan ve yeme sıklığını azaltan bir beslenme planı uygulanabilir. Tuvalet alışkanlığının geliştirilmesi ve gün içerisinde en az 3 litre su içilmesi önerilir. Hastalara yüzme, koşu, yürüyüş, pilates ve yoga gibi fiziksel aktiviteler yapmalarını öğretebilir.

Karın Şişkinliğine Doğal Yöntemler

Karın şişkinliğinden tamamen doğal yöntemlerle kurtulmak mümkündür. Şişkinlik problemi ciddi boyutlarda değilse ve doktor müdahalesine ihtiyaç duyulmuyorsa aşağıdaki yöntemlerle şişkinlik sorunundan kurtularak rahatlayabilirsiniz.

Maden Suyu: Maden suyu mide asidi ve minerallerini dengeleyerek mide ekşimesine ve şişkinliğe iyi gelir. Maden suyu, çok fazla yemek yemenin neden olduğu şişkinliği giderebilir ve böylece sindirimi teşvik edebilir. Mide fonksiyonunun normal ve sağlıklı çalışmasına katkı sağlar.

Rezene: İdrar söktürücü ve spazm giderici olarak bilinen rezene, hazımsızlıktan kaynaklanan şişkinlik sorunlarına da oldukça uygundur. 1 tatlı kaşığı rezeneyi bir bardak sıcak suda demleyip için. Rezene çayı uyku getirdiği için gün içinde değil de yatmadan önce tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Böylelikle rahat bir şekilde uykuya da dalabilirsiniz.

Nane: Nane sindirim sistemi kaslarının spazmını ve kasılmasını önleyebilir ve gaz atılımını hızlandırabilir. Mide gazını tedavi etmek için en ideal çözümlerden biridir. Ayrıca kullanımı çok basittir. İster nane yaprağı çiğneyerek, ister 2-3 bardak nane çayı içerek şişkinlik sorunun önüne geçebilirsiniz.

Zencefil: Karın şişkinliğini gidermek adına zencefil de şans verebilirsiniz. Bağırsaklardaki parazitleri yok edebilir ve bağırsak gazına iyi gelir. Zencefili bardağa ekledikten sonra üzerine sıcak su ekleyin ve on dakika demlenmesini bekleyin. Sonra bir çay kaşığı bal ekleyin ve biraz limon sıkın. Bu çayı günde 3 defa içebilirsiniz.

Papatya çayı: Papatya çayı mide kaslarını gevşetir, mide yanmasına iyi gelir ve sizi rahatlatan doğal mucizelerden biridir. Bir aktardan aldığınız papatya çayını günde 2-3 defa içebilir tercihe göre içine birkaç damla limon sıkabilirsiniz.

Limonlu su: Su ile limon birleşiminden ortaya çıkan sonsuz faydalar arasında şişkinlik tedavisi de yer almaktadır. Gaza bağlı şişkinlik ve bağırsak enfeksiyonlarında limonlu su içerek şikayetlerinizden kurtulabilir ve şişkinlik sorununda limonlu suyu kurtarıcınız olarak görebilirsiniz.

Sakız: Bir adet sakız çiğneyerek karın şişliğinden ve mide gazından kurtulmanız mümkündür. Şekersiz bir sakız tercih ederek akşam yemeklerinden sonra 30-60 dakika kadar sakız çiğnerseniz hem hazımsızlığı önleyerek şişkinlikten kurtulabilir hem de diş sağlığınızı koruyabilirsiniz.

 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.