kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
46,8571
EURO
53,4354
ALTIN
6.076,97
BIST
14.189,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
30°C
İstanbul
30°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
26°C
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Açık
30°C
Pazar Açık
31°C
Kadınca Haberler/Bilgiler
11:15 Cilt Kalitesini ve Yüz Uyumunu Destekleyen Modern Estetik Çözümler
07:20 Karavan Kiralama ile Yola Çıkmadan Önce Bilinmesi Gerekenler
08:51 Mülkiyet, Miras ve Aile Hukukunda Profesyonel Çözüm Ortaklığı
16:44 Kuaförlük Kursuna Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
21:47 Loda Mobilya ile Yaşam Alanlarında Seçkin, Modern ve Konforlu Bir Stil
22:37 Dossha Community: Activewear Odaklı Kadın Topluluğu ile Yeni Nesil Bağ Kurma Modeli
11:57 Fonksiyonel Nöroşirürji ve Omurga Cerrahisinde Mikrocerrahi Çözümler
19:48 Kız Çocuk Sandalet Seçimi: Yaz Aylarında Rahat, Sağlıklı ve Kullanışlı Modeller İçin Rehber
12:04 Aile, Tazminat ve Miras Hukukunda Profesyonel Çözüm Ortaklığı
14:47 En İyi Spor Deneyimi İçin: HUAWEI WATCH FIT 5 Pro
18:22 Peluş Oyuncak Seçiminde Güvenlik, Konfor ve Duygusal Gelişim Etkisi
13:02 Arkadaşlık Bağlarını Güçlendiren Eğlenceli Aktiviteler
22:27 Espor Kariyeri İçin Teknik Ekipman ve Donanım Optimizasyonu
20:02 SSSTik ile hızlı ve sade TikTok video indirici deneyimi
21:55 Modern İletişim Çağında Telegram Kanalları ve Bilgi Paylaşım Hızı
22:23 Kolye ve Bileklik Tercihleriyle Stil Yolculuğuna Çıkın
13:11 Yeni Nesil Sosyal Spor Trendi: Heyecan ve Macera Bir Arada
09:35 Web Sunucu Mimarilerinde Veri İşleme Hiyerarşisi ve Linux Kararlılığı
12:21 Zeytinburnu, Fatih ve Bayrampaşa’da Evden Eve Nakliyat Rehberi
21:35 Modern Haber Sitelerinde Dijital İçerik ve Etkileşimin Etkileri

Milletvekili Sındır, “1 yıl önce uyardık, asbestli ölüm gemisi istemiyoruz!”

2021 yılının Mayıs ayında 600 ton asbest ve radyoaktif madde taşıyan Nae Sao Paulo isimli Brezilya gemisi ve benzerlerinin Aliağa’da sökümleri ile oluşacak başta asbest ve benzeri çevre kirletici etmenler hakkındaki sorunları Bakanlığa verdiği soru önergesiyle Meclis ve kamuoyunun gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, geminin Aliağa’da sökülmek üzere yola çıkmasıyla birlikte AKP iktidarına sert sözlerle yüklendi.

Milletvekili Sındır, “1 yıl önce uyardık, asbestli ölüm gemisi istemiyoruz!”
19.07.2022 16:50
176
A+
A-

2021 yılının Mayıs ayında 600 ton asbest ve radyoaktif madde taşıyan Nae Sao Paulo isimli Brezilya gemisi ve benzerlerinin Aliağa’da sökümleri ile oluşacak başta asbest ve benzeri çevre kirletici etmenler hakkındaki sorunları Bakanlığa verdiği soru önergesiyle Meclis ve kamuoyunun gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, geminin Aliağa’da sökülmek üzere yola çıkmasıyla birlikte AKP iktidarına sert sözlerle yüklendi.

 

Geçen yıl konuyu Meclis gündemine de taşıyan Sındır, yaşanan gelişmeler ışığında 2021 yılı Mayıs ayında kamuoyu ile paylaşmış ve Eylül ayında ise Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Murat Kurum’a yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi vermişti. Sındır, “Bu ve benzeri gemilerin Türkiye’de sökülmesine izin vermek halk sağlığını hiçe saymak, doğa katliamına razı olmak, ekolojik yıkıma zemin hazırlamaktır. Bu yaşamsal riskin vebalinin altına girmeyin. Kararı derhal iptal edin” çağrısında bulundu.

 

“İZMİR ZEHİRLİ ATIKLAR MERKEZİNE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR”

Nae Sao Paulo Gemisi’nin Aliağa’da sökülecek olmasını sert sözlerle eleştiren Sındır, “600 ton asbest ve radyoaktif madde barındıran ve hiçbir ülkenin kabul etmediği gemiye izin verilerek sökülmek için Aliağa’ya getiriliyor. Asbest, ağır yağlar, ağır metaller ve radyoaktif maddeler barındırdığı söylenen, nükleer denemelerde kullanılan geminin sökülmek için Aliağa’mıza getirilmesine izin verilmesi İzmir’imizin zehirli atıklar merkezine dönüştürülmesi demektir. Aliağa’mız dünyanın çöplüğü haline geliyor. Geleceğimiz, doğamız, yok ediliyor. Gözü dönmüş kar hırsınıza, gemiyi söken işçilerimizi, onların çocuklarını, ailelerini kurban ettirmenize seyirci kalmayacağız” dedi.

 

“İKTİDAR İZMİR’İ GÖZ GÖRE GÖRE ZEHİRLİYOR”

Geminin derhal geri gönderilmesi gerektiğini ifade eden Sındır, “Sayın bakan geçen yıl aynı konuda verdiğimiz soru önergemize verdiği yanıtta 2016 yılında 12123,982 ton tehlikeli atık ile 2150 kg asbest bertaraf edildiğini ifade etti. Sayın bakan sökümü yapılması planlanan gemiye ilişkin basına yaptığı açıklamada ise; “Gelen gemide söylendiği gibi 900 ton değil, 9 ton (9.000 kg)asbest var” ifadelerini kullandı. Bu oran bile tek bir gemiden çıkan asbestin çok tehlikeli olduğunun göstergesi değil midir? Aliağa’da daha önce karaya oturtulup kurallara uygun olmayan şekilde gemi sökümlerinin yapıldığını ve bu nedenle de çevreye çok miktarda asbest ve tehlikeli madde salımı yapıldığını biliyoruz. Hiçbir ülkenin sınırlarına dahi sokmadığı bu geminin de Türkiye’de sökülmesine izin vermek halk sağlığını hiçe saymak, doğa katliamına razı olmak, ekolojik yıkıma zemin hazırlamaktır. Bu vebalin altına girmeyin. Kararı derhal iptal edin, 1 yıl önce uyardık  ölüm gemisini geri gönderin. Maalesef hiçbir gelir doğanın, denizin ve bölge insanın sağlığından daha kıymetli değildir. İzmirlilerin geleceğini umursamayan bu iktidar, İzmir’i göz göre göre zehirliyor” dedi.

 

Sındır, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum’a yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği önergede şu soruları yöneltti:

1-            2016 yılında ülkemizde yapılan gemi sökümünden 12123,982 ton tehlikeli atık ile 2150 kg asbest bertaraf edildiğini ifade etmiştiniz. Bugün sökümü yapılması planlanan gemiye ilişkin basına yaptığınız açıklamada ise; “Gelen gemide söylendiği gibi 900 ton değil, 9 ton (9.000 kg)asbest var” ifadelerini kullandınız. Bu oran bile tek bir gemiden çıkan asbestin çok tehlikeli olduğunun göstergesi değil midir?

2-            Yine basına yapmış olduğunuz açıklamada bu sökümün sadece iki ülkede “Hindistan ve Türkiye” olduğunu söylemişsiniz. Sökümü yapılacak gemi için Hindistan istekli olmuş mudur?

3-            Sökümü yapılacak gemiden elde edilecek gelir ne kadardır? Bu gelir çevrenin, doğanın, denizin ve bölge insanın sağlığından daha mı kıymetlidir?

4-            Geminin Türk karasularımıza girdiğinde inceleme yapacağınızı ve aksi bir durum olması halinde geri göndereceğinizi ifade etmişsiniz. Ülkemizden bu konuda bir heyet geminin karasularımıza girmeden demirli olduğu limanda/yerde denetimini neden yapmamıştır?

5-            Basına yansıyan bu gemi dışında ülkemizde sökümü yapılması planlanan asbest barındıran gemi var mıdır? Varsa sayıları ve barındırdıkları asbest miktarı nedir?

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.