Konular
Günümüzde kişiler fiziksel sorunlar yaşadığı gibi psikolojik sorunları da sıklıkla yaşıyor. Psikolojik olarak en çok görülen sorunlardan biri psikolojik yorgunluktur. Psikolojik yorgunluk farklı birçok nedene dayanan ve hayat kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. Diğer adıyla duygusal yorgunluk olarak bilinen psikolojik yorgunlukta kişi dinlense bile kendini yorgun hisseder. Bu yorgunluk hissi beden ve ruh sağlığımızla ilişkilidir. Vücut fiziksel olarak ne kadar sağlam olursa olsun, kişiler bu sorunu yaşayabilir. Peki psikolojik olarak yorgun hissetmek neden oluşur? Nasıl geçer? sizler için araştırdık.
Psikolojik yorgunluğun nedenleri kişilerin yaşına göre farklılık gösterebilir. Gençlerde iş stresi, depresyon, kansızlık ve düşük tansiyon gibi rahatsızlıklar yorgunluğa neden olur. Yaşlılarda ise diyabet, böbrek yetmezliği, karaciğer ve kalp problemleri yorgunluğa neden olabilir.
Psikolojik yorgunluğa neden olan durumların başında depresyon geliyor. Yorgunluğun sebepleri araştırılırken doktorunuz tam kan testi, idrar testi, karaciğer enzimlerinin ölçülmesi ve tiroid fonksiyonlarının ölçülmesini isteyebilir. Altta yatan farklı hastalıklar psikolojik yorgunluğa neden oluyorsa bir an önce tedaviye başlanmalıdır. Bunların yanında psikolojik yorgunluğa neden olan bazı sebepler şunlardır;
Kendisini yorgun ve bitkin hisseden her kişi psikolojik yorgunluğa yakalanmış değildir. Bu hastalığın teşhis edilmesi için muhakkak bir uzman tarafından kontrol edilmelidir. Psikolojik yorgunluk rahatsızlığında yaygın olarak şu belirtiler görülür;
Psikolojik yorgunlukta hastanın öyküsü önemlidir. Hastanın gündelik hayatı ve bu duruma neden olabilecek rahatsızlıkları öğrenilir. Yorgunluğun ne zamandır sürdüğü ve diğer unsurlar araştırılır. Yorgunluğun altında yatan başka nedenlerin olmadığı zamanlarda, bir psikiyatrist ve psikolog eşliğinde psikolojik yorgunluğun tedavisine başlanır. Uzman ekipler tarafından yapılan seanslarda kişiler oldukça fayda görecektir.
Psikolojik yorgunluğun tedavisinde bazı hayat tarzı değişiklikleri de vardır. 6-8 saatlik uyku düzenleri ve hafif egzersiz hareketleri tedavinin bir parçası olabilir. Bunlara ek olarak sağlıksız diyetlerde psikolojik yorgunluğa neden olabilir. Bazı diyetlerde yanlış, tek tip ve vücudun ihtiyacı olan besinden daha az besin tüketilmesi kişinin enerji ihtiyacını karşılamaya yetmediği için uzun vadede psikolojik yorgunluğa neden olabiliyor.