Hiç basit karbonhidrat tüketilmeden yalnızca protein içeriği yüksek et, tavuk ve yumurta gibi besinlerden beslenilmesi ile yapılan diyete protein diyeti denmektedir. Protein diyeti, daha az karbonhidrat tüketerek kilo vermek isteyenlerin genelde ilk aklına gelen çözümdür. Onlarca yıldır, düşük karbonhidratlı diyet hevesleri bu noktada giderek daha popüler hale geldi. Ancak dengeli bir beslenme planında karbonhidratlar ve yağlar vücudumuz için protein kadar önemlidir. Bundan dolayı yüksek proteinli diyetler sağlıklı mı yoksa zararlı mı diye pek çok tartışma ve araştırma gerçekleştirilmiştir.
Yüksek proteinli bir diyet daha kolay kilo vermeye yardımcı olabilir, ancak genel diyet planında çok dengeli bir plan gereklidir. Çünkü protein ayrıca yağ ve kolesterol içerir. Kilo vermeye çalışırken böbreklere, karaciğere ve damarlara daha fazla zarar verme riskini almamalısınız ve vücut ihtiyaçlarınızı karşılayarak uygun bir beslenme düzeni oluşturmalısınız.
Protein seçimlerinde yağsız et tercih etmek çok önemlidir. En iyi protein kaynakları balık, yağsız et ürünleri ve yağsız süt olarak sınıflandırılabilir. Ancak bu yiyecekleri kızartarak tüketirseniz yağ oranı artacağı için diyet başarılı olmayacaktır.
Vücudumuzun yüksek proteinli gıdaları sindirmek, metabolize etmek ve kullanmak için daha fazla çabaya ihtiyacı vardır. Bu, daha fazla kalori yakmanızı sağlar. Ayrıca mideden de ayrılmaları daha uzun sürer, bu nedenle daha uzun süre tok hissedilmesini sağlayacaktır.
Nutrition Metabolism dergisinde yayınlanan bir makalede insanlar, beslenme planlarında protein alımını %30 artırarak diyet yapan kişilerin günlük kalorilerini yaklaşık 450 kalori azalttığını tespit etmiştir. Ancak kilo vermek için yalnızca protein tüketimi hala tartışmalı bir konudur.
Her yıl farklı isimlerle yüksek proteinli diyetler popüler hale geliyor. Bu diyetlerdeki düşük karbonhidratlı ve yüksek proteinli diyetler vücudu strese sokar. Kilo vermek çok önemlidir; ancak ideal vücut ağırlığını korumak ve daha sonraki yaşamda insülin direnci, yüksek kolesterol, böbrek ve karaciğer hastalıkları gibi sağlık sorunlarından kaçınmak daha önemlidir.
Yüksek proteinli ve düşük karbonhidratlı bir diyet (kilogram başına 2 gram veya daha fazla) kemik erimesini hızlandıracaktır.
Böbrek dokusundan süzülen aşırı protein böbrek taşı oluşumu riskini artırır.
Protein ağırlıklı ve sağlıksız bir beslenme planı vücuttaki keton cisimlerinin sayısını artıracaktır. “Ketogenez” meydana geldiğinde, ağızda ve ciltte bir koku hissedilecektir.
Protein bazlı bir diyet kan kolesterol seviyelerini yükseltecek ve kalp hastalığı riskini artıracaktır.
İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu glikozun (şekerin) yetersiz alınması nedeniyle bireyin algısı ve konsantrasyonu düşer, stresi artar.