Konular
Ramazan ayında yenen besinlere dikkat etmek sağlık açısından oldukça önemlidir. Oruç tutan bireyler iftarda ağır yemek yemeyi tercih ederken, sahurda hafif yiyecekler yerler. Sahur, Ramazan ayının en önemli öğünüdür ve yenen yiyecekler gün içinde iştah kontrolünü olumlu ya da olumsuz etkileyebilir. Bazı besinler tokluk sağlarken bazıları açlığa neden olur. Peki, sahurda az yiyerek tok kalmanın yolları nelerdir? Hangi besinler daha çok tok tutar?
Ramazan ayının bu yıllarda uzun günlere denk gelmesi nedeniyle doğru beslenmek oldukça önemlidir. Oruç tutanların dikkate alması gereken bazı noktalar şunlardır: Açlığı uzun süre azaltmak için yapılan en yaygın hatalardan biri aşırı yemek yemektir. Daha fazla yemek, daha az aç hissedeceğinizi garanti etmez. Yani kişi daha fazla yiyerek daha az açlık çekmez. Yani az yemek yiyerek de uzun süre tok kalınabilir. Burada önemli olan miktar değil, ne yediğinizdir. Sahur, çeşitli meyveleri yemeye uygundur. Her türlü sebze yenebilir.
Sahurda tam buğday ekmeği, karabuğday ve yulaf gibi lif açısından zengin kompleks karbonhidratlar tüketilmelidir. Bu tahıllar vücudumuzun birincil enerji kaynağıdır ve gün boyunca daha dengeli bir kan şekeri profili sağlayarak tokluğu artırır.
Yumurta tokluk sağlayan en önemli besindir. Yüksek kaliteli protein içeriği sayesinde mide boşalmasını yavaşlatarak iyi bir iştah kontrolü sağlamaya yardımcı olur.
Ceviz, çiğ badem, fındık ve tuzsuz zeytin, tok kalmanıza yardımcı olacak sağlıklı yağ asitleri ve diyet lifi içerir.
Domates, salatalık, biber gibi çiğ sebzeler sahur sofrasında mutlaka yer almalıdır. Çiğ sebze yiyerek lif alımınızı artırmak, mide boşalmasını da yavaşlatır ve daha uzun süre tokluk hissi sağlar. Çiğ sebzelerin yanı sıra sahur menüsüne taze bir meyvenin eklenmesi de bu etkiyi artırıyor.
Peynir, yoğurt, süt veya kefir gibi süt ürünlerini dahil etmek, protein alımını artırarak iştahı kontrol etmeye yardımcı olabilir.