Konular
Kış aylarında özellikle kuru fasulye, nohut gibi bakliyat yemeklerinin yanında sevilerek tüketilen turşu, tuzlu oluşu nedeniyle kontrollü tüketilmesi gereken bir lezzet. Probiyotik kaynağı olan turşu özellikle evde koruyucu gibi ek maddeler eklenmediğinden dolayı insan sağlığı için oldukça faydalı. Ev yapımı turşuların faydaları nelerdir?
Turşu, tüm bağışıklık sistemini koruyup güçlendirebilecek kadar sağlıklı bir üründür. Bu koruyucu etkiyi içeriğindeki probiyotiklerin özellikleri ve turşu yapımda kullanılan sebze ve meyveler sayesinde elde eder. Fermente bir gıda olduğu için yararlı bakteri yönünden zengindir. Bu bakteriler bağırsak florasını zenginleştirir, güçlü bir bağırsak florası da güçlü bir bağışıklık sistemi anlamına gelir.
Turşudaki faydalı bakteriler ayrıca bağırsakta K vitamini üretimini destekler. K vitamini, yaralanmadan sonra kanı pıhtılaştıran bir vitamindir. Ayrıca tiamin ve riboflavin gibi B grubu vitaminlerine de yardımcı olur. Tiamin, sinir sistemini korumaya ve hafızayı güçlendirmeye yardımcı olurken depresyon üzerinde de koruyucu bir etkiye sahiptir. Hem tiamin hem de riboflavin, karbonhidrat ve yağ metabolizmasında rol oynar.
Turşu yapımında kullanılan sebze ve meyveler, bağışıklık sistemini güçlendirebilecek çeşitli vitaminler, mineraller ve antioksidanlar içerir. Tek tip turşu tüketimi yerine farklı sebzelerden yapılmış turşulardan yemek, vücuda giren antioksidanların çeşitliliğini arttırdığı için insan sağlığına daha fazla fayda sağlar. Örneğin bir antioksidan türü olarak pancar turşusundan polifenoller ve betain, lahana turşusundan glukozinolatlar, yüksek antioksidan türlerini vücudunuza alırken turşu sayesinde kışın soğuğa dayanma özelliği ile elde edebilirsiniz.
Yüksek lif içeriğinden dolayı turşu, özellikle yemeklerle birlikte yenildiğinde yiyeceklerin mideden çıkma süresi yavaşlar, insülin salgısı dengelenir ve kan şekeri daha iyi kontrol edilir. İnsülin direnci gibi hastalıklarınız varsa turşu tüketmek iyidir ama diyabet ve tansiyondan mustaripseniz turşu yemek tansiyonunuzun yükselmesine neden olabilir bu da böbreklerinizi riske atabilir. Diyabet hastalarının turşuyu kontrollü tüketmesi mümkünse hiç yememesi önerilir.
Turşuda kullanılan her sebze tek bir antioksidandan zengin olduğu için zengin antioksidan gücü ile serbest radikallerle savaşır. Özellikle sarımsak ve karnabahar turşularının flavonoidlerin antioksidan kapasitesi diğer aturşulara daha da yüksektir. Tek bir turşu çeşidine odaklanmak yerine çeşitlendirme yapmak ve farklı turşular tüketmek farklı vitamin, mineral ve antioksidanların vücuda girmesini ve farklı faydalardan yararlanılmasına izin verir.
Bazı hayvan çalışmaları, turşudaki sirkeden elde edilen asetik asidin yağın vücutta depolanmasını engellediğini kanıtlamıştır. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olduğu için kabızlığa karşı etkilidir ve kalorisi düşüktür, bu nedenle turşu diyet yapanların kilo vermesine yardımcı olur. Lifli bir gıda olarak tokluğu uzatarak da zayıflama sürecini destekler.