Gebelik süreci hem mutluluk veren hem de merak dolu olan bir serüvendir. Bu 40 haftalık macera sırasında, bebeğinizin gelişimini izlerken nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair birçok sorunuz olabilir. Örneğin, birçok anne adayı gibi, hormonal değişiklikler cildinizi etkileyebilirken, “Gebelikte cilt bakımı nasıl yapılır?” diye merak ediyor olabilirsiniz.
Gebelik sırasında cilt sorunları yaşama olasılığını azaltmak ve bebeğinizin sağlıklı gelişimini tehlikeye atmadan cildinizi korumak için dikkat etmeniz gereken birkaç şey var. Gebelik sırasında cilt bakımı ipuçlarına geçmeden önce, bu dönemde yaşayabileceğiniz cilt sorunlarına kısaca bir göz atalım.
Her gebelik kendine özgü bir gelişme gösterir. Cilt özelliklerine ve hormonal değişikliklere bağlı olarak gebelik döneminde ışıl ışıl bir cilde sahip olabilirsiniz veya aşağıdaki sorunlardan birini yaşayabilirsiniz:
Cilt tipinize göre seçeceğiniz makyaj temizleyici, yağ temizleyici ve eksfoliyatör ile cildinizi temizlemeyi bir rutin haline getirin. Cilt temizliğinin amacı; cilt yüzeyinde biriken toz, kir, kozmetik kalıntılar, sebum ve ölü hücreleri temizler, cildin oksijen işimini arttırır, cildi dış etkenlerden korur. Cildinizi düzenli olarak temizleyerek parlak ve pürüzsüz bir cilde sahip olabilirsiniz.
Cildi temizledikten sonra cilde ihtiyacı olan nemi sağlamak çok önemlidir. Nemlendiriciler cildin su ihtiyacını karşılayarak cildi yumuşatır ve nem seviyelerini dengeler. Nemsiz ciltte kuruluk, kırışıklıklar ve yaşlanma belirtileri görülür. Temizlenmiş cildinize uyguladığınız nemlendiriciler cildinizi rahatlatır ve güçlendirir.
Gebelik sonrası cilt lekelerinin oluşması ve artması da sık görülen bir diğer sorundur. Özellikle gebelik döneminde hormonal değişikliklere bağlı olarak güneşe maruz kalırsanız cildinizde lekeler oluşabilir. Bu yüzden kışın bile güneş kremini ihmal etmeyin.
Karın, kalça ve uylukları nemli tutmak çatlakları önlemek için çok önemlidir. Burada cildinize uygun bir vücut losyonu seçebilir veya bebek yağı, hindistancevizi yağı, badem yağı ve kakao yağı gibi doğal yağlara bir şans verebilirsiniz. Doğal bir yağ veya alerjiniz olmadığından emin olduğunuz bir ürünü seçtikten sonra, günde en az 2 kez masaj yaparak çatlakların oluşabileceği bölgelere hafifçe uygulayın.