Anne adayları, hamilelikte kilo alımı nasıl engellenir? sorusunu oldukça merak ederler. Hamilelikte kilo alımını engellemek için dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmeniz gerekiyor. Normal kiloda olan anne adaylarının günlük kalori ihtiyaçları sadece 300 kalori kadar artmaktadır. Bu kaloriyi fazladan iki porsiyon meyve, tam tahıllı besinler ve protein miktarı yüksek olan besinlerle karşılayabilirsiniz. Fakat insanların dediği gibi iki canlı olduğunuz için iki katı yemenize gerek yoktur.
Hamile kadınların en büyük korkusu bu dönemde çok kilo almak ve bu kiloları doğumdan sonra verememektir. Anne adaylarının yaşadığı kilo sorunu, metabolizmadan kaynaklanacağı gibi gereğinden fazla ve çok kalorili besinler tüketmekten de kaynaklanır. Hamile kadınların, bebeklerinin ve kendilerinin besin ihtiyaçlarını karşılarken aşırıya kaçmazlarsa sağlıklı bir hamilelik geçirmeleri mümkün olur. Doktorlar, hamilelik döneminde zayıf anne adaylarının 15, kilolu anne adaylarının ise 11 kilo almasını öneriyor. Anne adayları unutmamalıdır ki; hamilelik döneminde iyi beslenmek çok yemek yemek değildir. Hamilelikte kilo alımı nasıl engellenir? sorunu merak ediyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Hamilelik döneminde tüketilen bazı besinler kilo alımı, bebeğin zayıf doğması, erken doğum ve sakat doğum hatta düşük yapmaya bile neden olur. Çok şekerli ve yağlı yiyecekler hamilelik döneminde tüketilmemesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Sucuk, salam ve sosis gibi şarküteri ürünleri hazırlanırken kullanılan nitrat ve nitrit gibi katkı maddeleri bebeğin sağlığına zarar verir. Bu gıdalar hamilelik döneminde fazla kilo alımına da neden olur. Hamilelik döneminde normal kilo alımı, kişiden kişiye değişiklik gösterse de bu oran genellikle 10-12 kilo civarında olmalıdır.
Hamilelikte kilo vermesi gereken anne adayları kesinlikle öncesinde doktor tarafından değerlendirilmelidir. Bu anne adaylarının kilo geçmişine, hamilelikten önce bilinen bir tiroit hastalığı, polikistik over hastalığı ya da diyabet rahatsızlığının var olup olmadığına bakılmalıdır. Anne adayının varsa daha önce düşük olayı, hamilelik öyküsü, o dönemde hamilelik şekeri, yüksek tansiyon gibi benzeri sorunlarla karşılaşıp karşılaşmadığı öğrenilmelidir. Anne adayının kan ve idrar örnekleri alınmalıdır. Bu testlerden çıkan sonuçlara göre gereğinde medikal bir tedavi eşliğinde bir beslenme programı yapılır. Hamilelerde 1800-2000 kalori altında bir kalori kısıtlaması yapılmamaktadır. Bu sebeple kilo problemi olan hamilelerin bir diyetisyen kontrolünde günlük olarak alacakları yağ, karbonhidrat, protein miktarları dengelenmiş; lif, mineral, vitamin içerikli bir diyet uygulamaları faydalı olacaktır.