Bebek beklediğini öğrenen kadınlar ilk andan itibaren pek çok konu da daha hassas ve şüpheci davranmaya başlar. Bunun ana nedeni, artık yalnızca kendi sağlığınızın değil sizinle beraber karnınızda büyüyen bebeğinizin de sağlığının sorumluluğunu almanızdır.
Bu nedenden dolayı özellikle bu süreç içinde yaşanan herhangi bir vajinal kanama ya da lekelenme durumu, anne adaylarını oldukça korkutan ve telaşlanmasını sağlayan bir konu haline gelmektedir. Gebelikte yaşanan kanamalar, düşük tehlikesi gibi ciddi ve üzücü bir durumun göstergesi olabilir. Fakat özellikle gebeliğin ilk başlarında yaşanan hafif lekelenmeler, üstüne görme olarak adlandırılan ve hamileliğin ilk belirtileri arasında sayılan normal bir durumdur.
Üreme erişkinliğine gelen kadınlar düzenli olarak yumurtalıklarından 28 günde bir olgunlaşmış bir yumurta hücresi bırakır. Bu süre içinde östrojen ve progesteron hormonları, yumurtanın döllenmiş olma olasılığına karşı rahmi, döllenen yumurtanın tutunabilmesi ve yaşayabilmesi için hazırlar.
Yumurta sperm hücresi ile birleşemez, yani yumurtada döllenme olayı gerçekleşmezse rahim içini saran tabaka vücuttan atılır, yani kısacası adet kanaması olur. Fakat yumurta hücresi ile sperm hücresi karşılaşılır ve döllenme gerçekleşirse, döllenen yumurta fallop tüplerinden ilerleyerek rahme gelir ve gelişmek üzere rahim iç duvarına sıkıca tutunur. Bu tutunma sırasında kadınlarda görülen hafif kanama da ‘üstüne görme’ adlandırılır. Tıp dilinde üstüne görme kanamasının karşılığı ‘yerleşme kanaması’ ya da ‘implantasyon kanaması’ olarak geçmektedir. Bütün bu tanımlar hamilelikte yaşanan aynı durum için kullanılıyor.
Hamileliğin ilk günlerinde görülen yerleşme kanamasının anlaşılmasına olanak veren bazı bulgular vardır. Bu belirtilerin birçoğu regl öncesi belirtilerle benzerlik göstermektedir. Fakat hamileliğin ilk belirtilerinden bir tanesi olan üstüne görmenin işaretleri adet belirtilerinin şiddetine göre çok daha hafif seyretmektedir.
Üstüne görme belirtileri şunlardır;