kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
35,4856
EURO
36,4774
ALTIN
3.091,70
BIST
9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Az Bulutlu
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
13°C

Yemeklere Baharat Eklemenin Faydaları

Yemeklere Baharat Eklemenin Faydaları
29.09.2021 07:00 | Son Güncellenme: 28.09.2021 20:43
748
A+
A-

Yemeklerde baharat kullanımı hazırlanan yemeğin lezzetine lezzet katarken, sağlık açısından birçok faydayı bir arada sunuyor. Yemeklere baharat eklemenin faydaları arasında birçok etken sayılabilirken, bunlardan bazıları şunlardır;

 

Yemeklere Baharat Eklemenin Faydaları

Yemeklere Baharat Eklemenin Faydaları

Pul Biber

Genellikle salatalara ve çorbalara atılan pul biber, metabolizmanın çok daha hızlı çalışmasını sağlar ve yağ yakımını hızlandırır. Bağışıklık sistemini güçlendiren pul biber, grip ve nezle gibi kış hastalıklarının çok daha kısa bir süre içerisinde geçmesini sağlar.

Acı pul biberin fazlası mideye zarar verdiği için, bu baharatın aşırıya kaçılmadan tüketilmesi gerekir.

Kimyon

Midede ekşime, yanma ve hazımsızlığa iyi gelen kimyon, kuru ve inatçı öksürüklerin kısa süre içerisinde geçmesini sağlar. Genellikle kış aylarında tüketilen bu baharat, doğal bir balgam söktürücüdür.

Nane

Sofralarda en çok kullandığımız baharatlardan biri olan nane, halsizliğe iyi gelir. Ağrı kesici özelliği de bulunan nane, midede biriken asitleri azaltır ve sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.

Kekik

Tavuk sote, biftek ve pirzola gibi yemeklere konan kekik, göz sağlığına iyi gelen baharatlar arasında yer alıyor. Nefes darlığı şikâyetlerine de iyi gelen kekik, hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Kansere yakalanma riskini de azaltan bu baharat, kalp sağlığını koruduğu için de sık aralıklarla tüketilmelidir.

Karabiber

A vitamini bakımından zengin olan karabiber, Türk mutfağında en çok kullanılan baharatlardan bir diğeridir. Alerjik astıma iyi gelen karabiber, bağışık sistemini kuvvetlendirir. Bu baharatın da pul biber gibi aşırıya kaçılmadan tüketilmesine dikkat edilmelidir.

Zencefil

Son yıllarda sofralarımızda daha çok kullanılmaya başlanan zencefil, karaciğer ve mide sağlığına iyi gelir. Hemen hemen her çeşit et yemeğinde kullanılan bu baharat, bağırsaklarda zararlı bakterilerin oluşmasını önler. Vücutta enfeksiyonun oluşmasını ve yayılmasını önleyen zencefil, bal ile karıştırılarak da tüketilebilir.

Köri

Hint mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan köri, iştah açıcıdır. Kansızlığa iyi gelen köri, diyet listelerinde de en çok yer alan baharatlardan biridir. Köri, hem tokluk hissi verdiği hem de metabolizmayı daha hızlı çalıştırdığı için hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo verilmesine yardımcı olur.

Hardal

Patates kızartması ve hamburgerlerde kullanılan hardal, kas ve eklem ağrılarına iyi gelir. A vitamini bakımından da zengin olan hardal, görme gücünü arttıran baharatlar arasında yer alıyor.

Çörek Otu

Nigella Sativa adıyla da bilinen çörek otu, aynı adlı bitkinin tohumlarından elde edilen bir baharattır. Genellikle hamur işlerinde kullanılan bu baharat, boğaz ağrısına ve kronik halsizliğe iyi gelir. Cilt bakımında da etkili olan çörek otu, sivilce, akne ve siyah nokta oluşumunu engeller. Sık aralıklarla tüketildiği takdirde cilde canlılık katar ve yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan kırışıklıkları azaltır.

Tarçın

Hem et yemeklerinde hem de salep ve boza gibi içeceklerde kullanılan tarçın, böbrek taşlarının vücuttan atılmasına yardımcı olur. Beyin sağlığına da iyi gelen tarçın, sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Özellikle derin uyumakta güçlük çeken kişilere tavsiye edilen bu baharat, kan şekeri seviyesini dengede tutar.

 Fesleğen

Hem Akdeniz hem de Türk mutfağında en çok kullanılan baharatlardan biri olan fesleğen, et yemeklerinin çok daha lezzetli ve sağlıklı bir şekilde tüketilmesini sağlar. Sindirim sistemini düzenleyen fesleğen, şişkinlik ve hazımsızlık şikâyetlerine de çok iyi gelir.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.