Konular
Gebelik sırasında mide ve karın ağrısı veya krampları yaygındır. Genellikle endişe duyulacak bir durum yoktur, fakat bazı durumlarda kontrol edilmesi gereken daha ciddi bir şeyin işareti olabilirler. Bu makalemizde “Gebelikte karın ağrısı olur mu?” sorusunu yanıtlayacağız.
Karın ve kasık ağrıları gebelik döneminin belirli süreçlerinde ortaya çıkabilir. İlk birkaç haftadan itibaren anne adayları fiziksel ve hormonal değişikliklere bağlı olarak karın ve kasık ağrısı yaşarlar. Bu ağrılar çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Rahim genişlemeye başlar ve bağırsakları ve iç organları sıkıştırmaya başlar. Bu basınç kadınlarda karın, bel ve kasıkta ağrıya neden olabilir. Ancak gebe olduğunu henüz öğrenmemiş olanlar unutmamalıdır ki, karın ağrısı bir gebelik belirtisi değildir. Karın ve kasık ağrısı, özellikle rahim genişlemeye başladığında gebelik belirtilerinden biridir. Normal ağrıya ek olarak, bu süre zarfında karında karıncalanma hissi olması normaldir.
Gebeliğin ilk birkaç haftasında adet kramplarına benzer hafif karın ağrısı normaldir. İlerleyen birkaç hafta içinde, çeşitli nedenlerle karın ağrısı ortaya çıkabilir. Gebelikte karın ağrısı, vajinal kanama, baş dönmesi, mide bulantısı, titreme ve benzeri semptomlar yoksa ve istirahat ile hafifliyorsa normal kabul edilebilir. Bununla birlikte, karın ağrısı bazen ciddi sorunların bir işareti olabilir. Şiddetli ve uzun süreli ağrılar göz ardı edilmemelidir. Bir anne adayı olarak, kendinizi ağrının tüm olası nedenleri hakkında eğitmeniz önemlidir, böylece endişe duymanız gereken semptomları daha kolay tespit edebilirsiniz.
Gebelik sırasında rahmin ve karnın genişlemesi dışında, karın ağrısına neden olabilecek başka durumlar da vardır. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir:
Preeklampsi, gebeliğin 20. haftasından sonra herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Bu nedenle doktorlar her ziyarette annenin kan basıncını ölçer ve preeklampsi, yüksek tansiyon ve idrarda protein ile karakterizedir. Yüksek tansiyon, anne karnındaki bebeğe oksijen ve besin taşıyan kan damarlarının daralmasına neden olabilir. Preeklampsi şiddetli olduğunda, sağ üst karında ağrı, ardından mide bulantısı, baş ağrısı, şişkinlik ve yanıp sönen parlak ışıklar gibi görme bozuklukları eşlik edebilir.
Ne yazık ki, kabızlık ve gaz da gebeliğin bir parçasıdır. Gebelik sırasında yükselen bir hormon olan progesteron, tüm sindirim sistemini yavaşlatır ve yiyeceklerin daha yavaş hareket etmesine neden olur. Tüketilen yiyecekler bağırsakta daha uzun süre kalır ve bu da daha fazla gazın oluşmasını sağlar.
Yumurta implantının uterus dışında, en sık olarak fallop tüpünde yer aldığı ektopik gebelik veya tubal gebelik, 50 gebelikten 1’inde görülür. Dış gebeliğiniz varsa, tüp şişerken hamileliğin 6. ve 10. haftaları arasında şiddetli ağrı ve kanama yaşayabilirsiniz. Ektopik gebelik kalıcı değildir ve acil tedavi gerektirir. Geçmişte pelvik, abdominal, fallop tüpü ameliyatı olmuş ve rahim içi araç (RİA) kullanan kadınlar ektopik gebelik için yüksek risk altında olabilir.
7 aylık gebelikte karın ağrısı, Braxton Hicks kasılmalarınız olduğu anlamına gelebilir. Servikal dilatasyon ile ilgisi olmayan bu kasılmalara menstrüel kramplara benzer şekilde sıklıkla “psödopain” adı verilir. Bu ağrı, gerçek doğum ağrısından düzensiz olması ve yoğunluğunun artmaması ile ayrılır. Sıcak bir banyo ve dinlenme ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Gebelikte karın ağrısı ve kanama, düşük belirtilerinden biridir, bu nedenle özellikle ilk 3 ayda dikkatli olmalısınız. Bu tip karın ağrısı genellikle adet kramplarına benzer. Bazı durumlarda kanamanın eşlik etmediği ağrı da görülebilir.