kadınkadın haberlerimodakadın sağlığısağlıkaşkilişkilerevlilikboşanmaanneçocukyaşamdekorasyonsağlıklı beslenmediyetgüzellikstiltrendler
DOLAR
34,0557
EURO
37,7972
ALTIN
2.731,34
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
28°C
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
29°C
Perşembe Çok Bulutlu
30°C

Hormon Testi Nasıl Yapılır? 

Hormon Testi Nasıl Yapılır? 
26.02.2022 07:00 | Son Güncellenme: 26.02.2022 00:45
892
A+
A-

Hayatımız boyunca, hastalıkları önlemenin ve daha iyi teşhis etmenin yolları vardır. Hormon testi, hastalık teşhisini kolaylaştırmanın bir yoludur. Peki, hormon testi nedir? Hormon testi nasıl yapılır? Hormon testi ile merak edilen soruların cevapları yazımızın devamında. 

Hormon Testi Nedir? 

Hormonlar; iç salgı bezleri tarafından salgılanan ve organların normal işleyişini ve hayati fonksiyonların sorunsuz devamını sağlamak için kanda bulunan maddelerdir. Vücudumuzdaki birçok şeyi düzenleyen maddeler hormonlardır. Farklı hormonlar vücutta farklı süreçlere neden olur. Vücuttaki hormonal denge bozulursa birçok organ düzgün çalışmayacak ve hayati fonksiyonlar tehdit edilecektir. 

Kandaki çok fazla veya çok az hormon seviyesi çeşitli vücut sistemlerinin düzgün çalışmamasına neden olabileceğinden vücutta birçok hastalık meydana gelebilir. Bu hastalıkların tedavisinde öncelikle teşhis ve teşhisin konulması önemlidir. Bu durumda kandaki hormon değerlerinin ölçümü yapılır. Hastadan alınan kandaki çeşitli değerlerin detaylı incelenmesine hormon testi denir. 

Hormon Testi Nasıl Yapılır? 

Hormon Testi Nasıl Yapılır? 

Hormon Testi Nasıl Yapılır?

Hormon testleri genellikle ayrı tüplerde alınan kan örneklerinden çalışılır, ancak her hormon testi için ölçümler ve yöntemler değişebilir. Kan seviyeleri bir hastalığı teşhis etmek için yeterli olan hormon türlerinden kandaki hormon seviyelerinin test edilmesi yeterlidir. 

Ancak bazı hormonların ve bu hormonlarla ilişkili organların işlevini değerlendirmek için kan seviyelerinden ziyade kan veya diğer vücut sıvılarından metabolizma sonucu oluşan maddelerin seviyelerinin ölçülmesi gerekebilir. Örneğin, adrenal kortizol hormonunu doğru bir şekilde ölçmek veya epinefrin seviyelerini kontrol etmek için 24 saatlik idrar örneği kullanılarak metanefrin seviyeleri gösterilebilir. 

Ayrıca, kandaki hormon seviyeleri bir durumdan diğerine değişebilir. Kişinin yaşı, cinsiyeti, günlük aktiviteleri, komorbiditeleri, beslenme alışkanlıkları, sigara kullanımı, alkol tüketimi ve analiz süresi gibi birçok farklı parametre hormon düzeylerini etkileyebileceğinden, hormon testlerini doğru zamanda yaptırmak önemlidir. 

Buna örnek olarak adet döngüsüne göre değişen kadın cinsiyet hormonları, beslenme alışkanlıklarından etkilenen insülin gibi kan şekerini düzenleyen hormonlar veya kortizol gibi zamanla üretimi değiştiren ve ölçümler arasındaki zaman aralığını değiştiren hormonlar verilebilir. 

Hormon Testi Yaptırmak için Hangi Doktora Gidilir? 

Hormon testi yaptırmak isteyen bir hastanın yapması gereken ilk şey, hastanenin dahiliye bölümüne gitmektir. Çünkü hormon testleri dahiliye hekimleri tarafından yapılmaktadır. 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.