Kemikleri ve eklemleri ne kadar güçlü olursa olsun hassas ve kırılgan bir yapıya sahiptir. Özellikle düşme, yaralanma veya darbe alma durumunda kemik çatlakları veya kırıkları ortaya çıkabilir. Ayrıca genetik hastalıklar, bazı ilaçların yan etkileri ve yaşlanma da kemiklerin zayıflamasına neden olabilir. Bu nedenle vücudu korumak ve kemikleri güçlendirmek için doğal yöntemler kullanmak çok önemlidir. Güçlü kemikler için dengeli ve düzenli bir beslenme gereklidir. Kalsiyumdan zengin meyve ve sebzelere özel dikkat gösterilmelidir. Peki kemikleri güçlendiren besinler hangileridir?
Güçlü kemikler için güneş ışığı almak çok önemlidir. Güneş ışığı vücudumuza D vitamini almak için çok önemlidir. Güçlü kemiklerin bir diğer önemli bileşeni kalsiyumdur ve bunu fosfor takip eder.
Süt ürünleri, soya fasulyesi, yer fıstığı, ceviz, badem, lahana, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, balık, kuru meyveler, kuru fasulyede kalsiyum; fosfor ağırlıklı olarak su ürünleri, tavuk ve süt ürünlerinde bulunur. D vitamininin en önemli görevlerinden biri sağlıklı kemikleri korumaktır. D vitamini, kalsiyumun sindirim sisteminden emilmesinden ve kemik oluşumundan sorumlu hücreler üzerinde uyarıcı bir etkiye sahiptir. D vitamini ağırlıklı olarak balık, yumurta, soya sütü, patates, süt ve süt ürünleri ve mantar gibi gıdalarda bulunur.
C vitamini kolajen (kemiğin bileşenlerinden biri) üretimini arttırmada büyük rol oynar bundan dolayı alımı yetersizse kemikler dayanıksız hale gelir. C vitamini turunçgiller, kivi, çilek, yeşil biber, domates, karnabahar ve biber gibi gıdalarda yoğunlaşmıştır bu yüzden sık sık bu besinler düzenli olarak tüketilmelidir.
K vitamini, kemik mineralizasyonunda yer alan bileşiklerin aktivasyonunda rol oynar. K vitamini zeytinyağı, yeşil sebzeler, ıspanak, bamya, brokoli, turp, pancar ve yeşil çay açısından zengindir. Kemik kalitesi ve gelişimi için çok önemli olan B12 vitamini eksikliğinde kemik erimesi gelişir. B 12 vitamini, kırmızı et, yumurta ve süt ürünlerinde en yüksek içeriğe sahiptir.
Potasyum, vücudun ve kemiklerin alkali dengesinin korunmasında önemli bir rol oynar ve vücutta kalsiyumun uzun süreli tutulmasında önemli bir rol oynar. Deniz ürünleri, patates ve muzda yoğun olarak bulunur. Ayrıca A vitamininin kemik gelişimine önemli katkısı olduğu tespit edilmiştir. Omega-3 ve 6 balık, keten tohumu, ceviz ve koyu yeşil yapraklı sebzeler açısından zengindir ve kalsiyum emilimine yardımcı olur.
Kemik sağlığının korunması ve kemiklerin güçlenmesi için Süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller, mercimek, su ürünleri, tavuk, turunçgiller, kivi, incir, çilek, domates, karnabahar, biber, zeytinyağı, yeşil sebzeler, ıspanak, bamya, brokoli, şalgam, pancar, yeşil çay, kırmızı et, yumurta, muz gibi besinler düzenli olarak tüketilmelidir.
Tuz ve aşırı protein kalsiyum kaybına neden olarak kemik erimesine sebebiyet verdiğinden dolayı bu tür gıdaları kontrollü tüketmek gerekir. Bunun dışında kemik sağlığını korumak için; sigara, alkol, stresli veya sedanter yaşamdan uzak durulmalı, kafein, çay gibi içecekler aşırı tüketilmemelidir. Asitli ve GDO’lu ürünlerden de özellikle uzak kalınmalı paketli yiyecekler tercih edilmemelidir.