Konular
Bazlama, mayalı hamur ile hazırlanan ve geleneksel olarak sacta pişirilen kalın bir ekmek çeşididir. Uzun süre mayalandıktan sonra dinlendirilen hamur günümüzde genellikle ocakta pişiriliyor. Kalınlık oranına göre Anadolu’nun birçok yöresinde pıtpıt ve şebit gibi farklı isimler ile bilinir. Hafta sonuna özel bazlama ve tereyağının olduğu bir kahvaltı hazırlayıp kendinizi şımartmak istiyorsanız yazımızı okuyarak tam ölçüsünde bazlamalar yapabilirsiniz. “Bazlama nasıl yapılır?” sorusunun en lezzetli cevabı yazımızda.
Öncelik ile derin kap içerisine maya ve toz şekeri ekleyin. Üzerine ılık suyu da ekleyerek maya iyice eriyene kadar bekleyin. Daha sonra tuzu ve unu yavaş yavaş ekleyerek pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar güzelce yoğurun. Hamur ele yapışan yumuşak bir hamur olmalıdır. Yoğurma işlemi tamamlanan hamurun üzerine nemli bir bez kapatarak 50-55 dakika kadar dinlendirin.
50-55 dakikanın sonunda hamuru kenarlardan ortaya doğru katlayarak havasını alın. Üzerine biraz un serptiğiniz tezgaha hamurunuzu koyun. Mayalanan hamurdan hemen hemen portakal büyüklüğü kadar bezeler kopartın. Tezgahı hafif unlayarak parmak uçlarınız ile yarım santimden biraz daha kalın olacak biçimde bezeleri açın. Açtığınız bezeleri bir mutfak örtüsünün üzerine koyun ve üstlerini örterek 20 dakika kadar tekrar mayalanmaya bırakın.
Sonrasında yapışmaz yüzeyi olan bir tavayı hafifçe ısıtın. Açtığınız bazlamaları tek tek tavaya alın ve tam kızdırmadan 1-2 dakikada ters düz edin. Hamur güzelce kabarana kadar bazlamaları 1-2 dakika aralıklar ile ters düz ederek pişirin ve ocaktan alın.